По пътя на българските градинари, от Сентеш... до Смолян


По пътя на българските градинари, от Сентеш... до Смолян
11 Март 2017, Събота


Пътуващата изложба ще бъде открита на 14 март в Регионален исторически музей „Стою Шишков”

Автор: Силвия Горанова

На 14 март (вторник) от 16,00 часа в залите на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян, със съдействието на местната власт в подопския град, се открива гостуващата изложба на Изследователски институт на българите в Унгария и Унгарски културен институт при посолството на Унгария „По пътя на българските градинари”.

Изложбата е създадена по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария, с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария през 2014 г. Оттогава досега изложбата е представена на повече от 10 места в България.

Гостуването в Смолян е посветено на 15 март - Национален празник на Унгария, съобщават от пресслужбата на общината.

Автор на изложбата е директорът на Изследователския институт на българите в Унгария Моника Тютюнкова, която е и един от инициаторите на проекта за създаването на тематичния културен маршрут „По пътя на българските градинари”, наследница на българска градинарка фамилия.

Изложбата представя традиционното българско градинарство в Унгария. В началото на ХХ век в квартал Зугло на Будапеща българското градинарство процъфтява. Първоначално българските градинари пристигат в Австро-Унгария организирани в т.нар. градинарски тайфи, в края на XIX и началото на XX век.

Втората фаза на заселване на градинарите в Унгария е в периода между двете световни войни. Най-много градинари пристигат от региона на Велико Търново, от селата Поликраище и Драганово и от град Горна Оряховица. Важен елемент в българското градинарство е организацията на работата и напояването.

Тази т.нар. българска школа в градинарството запазва своето влияние и до днес, особено в област Сентеш и около столицата. Потомците на някогашните градинари държат на своята идентичност, пазят корените си – езика, традициите, танците и обичаите. Изложбата се осъществява и със съдействието на Регионален музей Сентеш.


В категории: Новини , Духовни средища , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки