Българка получи отличието на ЕС за изгряващ предприемач


Българка получи отличието на ЕС за изгряващ предприемач
Снимка: bulgaren.org
09 Март 2017, Четвъртък


Кристина Цветанова е шеф на австрийско дружество, създало първия таблет за незрящи 

Автор: Десант

Българката Кристина Цветанова, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество "BLITAB Technology", произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB, стана първия носител на наградата на ЕС за изгряващ предприемач. Новоучреденото отличие се присъжда  за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително).

На церемония, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисар Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха и победителките в други три категории.

"Докато учех магистратура в Техническия университет в София, срещнах малка групичка хора, която се движеше винаги заедно. Разбрах, че една част от тях са слепи, а други  с увредено зрение.

Дълго време се притеснявах да ги заговоря. Не знаех какво да им кажа, как да застана до тях. Чудех се как изобщо успяваха да учат като не могат да използват компютри и други съвременни технологии. Та те бяха лишени от цял един свят, който ние, зрящите, ползваме непрекъснато! На практика има устройва за незрящи, но те са много скъпи – струват над 5 хиляди евро" - пояснява Кристина преди време в едно свое интервю за това как е стигнала до идеята за създаването на таблет, който използва брайловия шрифт и има всички останали функции на обикновените таблети.

Жените не са достатъчно представени, що се отнася до създаването на новаторски предприятия — едва 31 % от предприемачите в ЕС са жени. Това е нереализиран потенциал за Европа, която трябва да използва всички възможности на своите човешки ресурси, за да запази конкурентоспособността си и да намери решения на икономическите и социалните
предизвикателства, отбелязват от Европейската комиси.

Това е четвъртото издание на техния конкурс, който се провежда от 2011 г. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи преди януари 2015 г. на дружество с оборот от поне 100 000 евро.


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки