100 страници е обвинителният акт за взрива в завод "Миджур"


100 страници е обвинителният акт за взрива в завод "Миджур"
11 Февруари 2017, Събота


Според частно разследване обаче виновниците за експлозията край Горни Лом са останали извън съдебната зала

Автор: Десант

Вчера, 10 февруари, в окръжния съд във Видин бяха прочетени 100 страници обвинения срещу четиримата подсъдими по делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом, сред които е и собственика на предприятието Валери Митков.

Адвокатите на обвиняемите заявяват пред регионалния телевизионен канал „Видин вест“, че повечето от обвиненията са некоректно отправени и ще направят предложение делото да бъде спряно, а обвинителния акт преработен. Съдията обаче е категоричен, че няма да уважи такова предложение. 

Бездействието и системното нарушение от страна на институциите е причината за експлозията край Горни Лом през 2014 г., която отне живота на 15 души. Това твърди инж. Петър Пенчев заместник-председател на „Екогласност", който заедно с бащата на един от загиналите при взрива в завода, са направили собствено разследване и изискали документи по закона за достъп за информация.

Според тях институциите не реагирали адекватно при проверките и издадените разрешения за експлоатация на завода. Панчев показа пред камерата на „Видин Вест“ и кореспонденция между България и Гърция непосредствено след взрива, когато от гръцка страна са направили оглед на противопехотните мини, които всъщност са тяхна собственост и били предоставени на завода за утилизация.

Това е един от секретните документи, заради които делото се гледа при закрити врата. Според Пенчев, обвиняемите, които сега се изправят пред съда, са бушони, а истинските виновници за трагичния инцидент са на свобода.



На 14 и 17 февруари предстои в съдебно заседание да бъдат разпитани над 200 свидетели и 50 вещи лица.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки