Затворници от Белене ще правят сирене и кисело мляко


Затворници от Белене ще правят сирене и кисело мляко
09 Февруари 2017, Четвъртък


Мандрата трябва да е готова до края на тази година

Автор: Десант

До края на годината на остров Персин ще бъде изградено млекопреработващо предприятие, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти.

Изграждането на мандрата става възможно след като Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по европейска програма, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Капацитетът на предприятието, което ще заработи през 2018 г., е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно, с тенденция за нарастване. 

Стопанството на дунавския остров Персин ще е със затворен цикъл – от отглеждането на животни до готови конкурентноспособни млечни продукти. Това ще бъде втората мандра, която се открива на място за лишаване от свобода.

Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив излежаващи наказанията си произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене. Там предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

Остров Персин, известен още като Белене и Беленски остров, е най-големият български остров. Той е четвъртият по големина дунавски остров след Житния остров в Словакия, Маргит и Чепел в Унгария.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки