И фасадата на стария царски дворец взе да се рони


И фасадата на стария царски дворец взе да се рони
06 Февруари 2017, Понеделник


Преди това протече покривът на емблематичната сграда

Автор: Десант

След като тазгодишните обилни снегове, паднали над България и в частност в столицата ни, започнаха да се топят, освен че зейната дупки по улици и магистрали, протекоха и покривите на много сгради, а мазилката им взе да се рони.

Неотдавна падна парче стъкло от тавана на Националната библиотека в София и рани читател. Протече и покривът на Етнографския музей, а сега  започна да се откъртва и част от мазилката на фасадата на Националната художествена галерия (НХГ), настанена заедно с Етнографския музей в бившия царски дворец в центъра на столицата.

По информация на радио "Фокус", за случващото се е подаден сигнал до компетентните органи, които следва да установят какво е реалното състоянието на тази знакова от архитектурна, историческа и културна гледна точка сграда и да се предприемат бързи действия за нейното незабавно обезопасяване.

Бившият царски дворец е построен непосредствено след Освобождението на България от османско иго и избирането на София за столица.

След 9 септември 1944 г. зданието става седалище на Министерския съвет и жилище на новите държавни управници. В частта, където днес е експозицията на НХГ, се провежда обучението на кадрите от Висшата партийна школа.

През 1953 г. с решение на МС сградата се предоставя за експозиция и администрация на Националната художествена галерия и Етнографския музей. Дворецът е обявен  за паметник на културата през 1978 г. и е със статут статут на недвижима архитектурна културна ценност с национално значение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки