Как военните кореспонденти отразяват Руско-турската война


Как военните кореспонденти отразяват Руско-турската война
03 Февруари 2017, Петък


Гостуваща в Бургас изложба представя известни на широката аудитория дописки и ескизи от онова героично време

Автор: Десант

По случай 139 години от Освобождението на Бургас, Историческият музей в морският град ще представи гостуващата изложба „Военните кореспонденти изпращат...".

Автори на експозицията – Мария Кирова и Росица Георгиева от Регионален исторически музей – Сливен, е да се популяризират малко известни на широката аудитория дописки в руски и европейски издания, рисунки и гравюри, отразяващи Руско-турската война (1877-1878 г.).

Малко известен факт е, че наред с армиите, във войната като журналисти и художници взимат участие руснаци, англичани, французи, германци, италианци, един швед и дори един японец.

През целия ход на войната световната общественост е информирана посредством повече от 500 издания – вестници, списания и телеграфни агенции. За проявен героизъм и мъжество тринадесет чуждестранни военни кореспонденти са наградени с орден „Св. Анна" с надпис „За храброст".

Представените в табла графики хронологически проследяват подготовката на войната, бойните действия на юг от река Дунав до Сан Стефано и подписването на мирния договор на 3 март 1878 г.

Маркирани са най-важните моменти: обявяването на Руско-турската освободителна война и отзвукът в руското общество, формирането на българското опълчение, епичните боеве при Стара Загора, Шипка, Плевен, зимното преминаване на Балкана, героизмът на войниците, страданията на мирното население.

Особено любопитни са графичните ескизи, които показват ежедневието на военните кореспонденти, както и отделни забележителни епизоди на воински героизъм.

Изложбата ще бъде подредена в Иконната зала и ще очаква посетители до 3 март.

В самия ден, когато ще се отбележи годишнината от Освобождението на Бургас - на 6 февруари, в историческия музей ще бъде представен и каталогът на изложбата „Българските бежанци в нашата памет”.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки