Двоен „цар“ си избраха на Трифон Зарезан в Коларово


Двоен „цар“ си избраха на Трифон Зарезан в Коларово
01 Февруари 2017, Сряда


Борис Анзов грабна приза за най най-добро вино и най-пивка ракия. Подгласничка му стана 80-годишната ветеранка в производството на домашна ракия баба Мария Митова

Автор: Десант

Въпреки делничния ден и традиционната за община Петрич „пазарна сряда“, поляната пред казанджийница „Сиромашка радост“ на Андон Велчев се изпълни с жители и гости на с. Коларово, за да отпразнуват заедно Трифон Зарезан.

„При този сняг и студ фактът, че сме тук показва, че у нас има топлина, която е не толкова от виното и ракията, а от силата на традицията“ подчерта в поздравлението си кметът на селото Атанас Гошев.

След отслужения водосвет за здраве и берекет енорийският свещеник отец Павел Милушев благослови „Бог и Свети Трифон да спомагат за богата реколта, та виното и ракията да преливат през годината“.

Атрактивният ритуал на зарязването и тази година пресъздадоха „лозаря Трифон“ и „Свети Трифон“. В достолепната роля на лозаря се превъплъти секретарят на местното читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков, а фолклористът Димитър Тренчев засия с „ореола“ на небесния закрилник Свети Трифон.

Стопанинът на селото Атанас Гошев и председателят на общинския съвет Георги Динев на свой ред зарязаха и благословиха коларовските лозари.

Над 60 участници от с. Коларово, другите села на Подгорието, град Петрич и дори чак от далечния град Елин Пелин предоставиха свои мостри за безспорния хит на празника – конкурса за най-добри вино и ракия.

Виненото журито, председателствано от Милчо Великов избра за „цар на виното“ Борис Анзов от село Коларово. Но еуфорията беше пълна, когато председателят на журито за най-добра ракия Георги Мицков обяви името на „царя“, който отново се оказа Борис Анзов. Това се случва за първи път във вече 20-годишната история на празника.


Борис Анзов от Коларово стана цар и на виното, и на ракията

Асистиран от „лозаря“, „светията“ и миналогодишната „царица“ на ракията Николина Великова, кметът Атанас Гошев короняса победителя с неизменните корони от лозови пръчки и бръшлян и останалите атрибути на царската власт – жезъл, скиптър от кратуна, медальон и грамота, изработени от Димитър Тренчев.

Подгласници на „царя“ останаха Георги Илиев, Стоил Ръжданов, Николина Великова и 80-годишната ветеранка самодейка баба Мария Митова.  Всичките те от село Коларово. „Царят“ и „придворните“ му бяха наградени и с по един комплект овощарски инструменти.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки