Когато Балканът срещна морето, се чу гласът на петлето


Когато Балканът срещна морето, се чу гласът на петлето
Снимки: РИМ-Бургас
01 Февруари 2017, Сряда


Музеят в Бургас посреща Петльовден и Годината на Огнения петел с любопитна изложба

Автор: Диана Славчева

Само преди броени дни – на 28 януари, светът посрещна шумно и фойерверки настъпилата по източния календар Година на Огнения петел.

То е ясно, че известяващата началото на новия ден домашна птица ще е във фокуса на събитията по цялата планета през 2017 г. Но специално за нас, българите, именно на нея ще е подчинен утрешния ден – 2 февруари, когато съгласно народната традиция се чества Петльовден.

Почитането му води началото си от времето на турското робство, когато е бил събиран жестокият кръвен данък. Датата на неговото отбелязване съвпада с големия християнски празник Сретение Господне.

Районният исторически музей в Бургас обединява двата повода – началото на годината на Огнения петел и Петльовден, в една изложба. Тя ще отвори врати под надслов „Най-шумният символ”.

Неин автор е врачанинът Пламен Георгиев, който представя пред публика в над 100 експоната петела във всевъзможни вариантинарисуван, направен от глина, изплетен, щампован, резбован...



Всичко за пъстрата ранобудна птица Пламен Георгиев е събрал в книгата си  „Най-шумният символ в човешкия бит и култура”. Девизът за самата изложба в морския град, както самият той е формулирал, е: „Когато Балканът срещна морето, се чу гласът на петлето”.

За откриването на експозицията то ще изкукурига в 16,00 ч. на 2 февруари в залите на етнографския музей в Бургас.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки