На днешния ден преди 139 г. Добрич осъмва освободен


На днешния ден преди 139 г. Добрич осъмва освободен
27 Януари 2017, Петък


В чест на паметната дата местни възстановчици пресъздадоха военен ритуал 

Автор: Десант

Възстановчици от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция” за пети пореден път взеха участие в тържественото общоградско отбелязване на годишнината от Освобождението на Добрич от турско робство. Те пресъздададоха военен ритуал за отдаване почит към загиналите за свободата на България.

Представителна група от „46-ти пехотен Добрички полк” се строи в почетен караул пред паметника на ген. Цимерман и отдаде почести в съответствие с военните порядки от времето на Руско-турската война.

На днешния ден – 27 януари, през 1878 г. градът осъмва свободен и посреща своите освободители, предвождани от генерал-лейтенанта, който е командир на Долнодунавския отряд на руската армия.



Освободителят на Добрич - генерал Цимерман

В началото на Руско-турската война (1877—1878) той поема командването на XIV-ти армейски корпус, назначен да действа в Добруджа. Предвожданият от него Долнодунавски отряд е в състав: 29 000 войници пехота, 4 600 конници и 150 оръдия. Основните му задачи са: осигуряване комуникациите на Действащата армия с Русия, взаимодействие с други части за противодействие на турските сили в четириъгълника Русе - Силистра - Варна - Шумен.

През заключителния етап на войната осъществява действия в Южна Добруджа и Черноморското крайбрежие, като настъпва в направление Добрич - Провадия и прекъсва железопътната линия Варна - Русе.

В памет на генерала в Добрич е издигнат паметник.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки