Кой кой е в служебния кабинет


Кой кой е в служебния кабинет
25 Януари 2017, Сряда


В новото правителство влизат и познати лица, има обаче и изненади

Автор: Десант

Вече е ясен съставът на служебния кабинет, който поема властта в петък. Той ще бъде оглавяван от бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков. 

Вицепремиер и министър на отбраната ще бъде ген. Стефан Янев Янев. Той е бил три години военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана”.

Вицепремиер и министър на здравеопазването ще е Илко Семерджиев.  Помним го като заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, където подаде оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов. През 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Министър на външните работи ще бъде Ради Найденов. От 2001 до 2002 г. той е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, когато премиер е Симеон Сакскобургготски. От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия.

Министър на икономиката ще е доц. Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет. Чете лекции по институционална икономика, икономически теории, международна икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари.

Министър на правосъдието става проф. Мария Славова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски”. Главен редактор е на новото правно списание “Правен преглед”. През 1998 г. става експерт по евроинтеграцията към Министерството на правосъдието. Работила е и в парламента. Била е координатор, а по-късно и главен експерт към комисията по въпросите на гражданското общество в Народното събрание. През лятото на 2001 г. Славова бе един от кандидатите за омбудсман на София.

Министър на финансите ще е Кирил Ананиев. Той започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи”. Ананиев е зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 2009 до 2011 г. е секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България, а в периода 2013-2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя.

Постът министър на труда и социалната политика поема Гълъб Донев. Той дойде заедно с Ананиев на сбирката при президента Румен Радев. Донев бе зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, докато Ивайло Калфин бе министър. Донев има дълга практика в сферата на труда и социалната политика - работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, във фонд “Условия на труд”, бил е член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2009-2014 г. е зам.-шеф на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Министър на вътрешните работи става Пламен Узунов. Той работи в системата на МВР от 1993 г. Две години по-късно е експерт-криминалист и разследва убийства. В периода 2004-2006 е началник сектор „Криминална полиция” във II РПУ. След това оглавява същият сектор в ОДМВР-Пловдив до 2010 г. Последователно е началник е на V и II РПУ-Пловдив. През 2013 г. е директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Узунов си тръгна от МВР през август 2015 г. след два скандала, при които демонстративно отказа да санкционира свои подчинени.

Министър на транспорта ще бъде Христо Алексиев. Той е бил заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. В НКЖИ е бил още съветник към УС и заместник генерален директор.

Министър на енергетиката става Николай Павлов, досегашен изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. Преди това е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Министър на образованието ще е проф. Николай Денков, професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на науките. Специализирал е в Япония и Швеция, работил е като водещ учен в изследователски институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция). Автор е на над 130 научни публикации с голям международен отзвук в научната литература. Ръководил е над 30 международни научни и научно-приложни проекти.
От 2012 г. е член на работните групи за подготовка на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж".
Миналата година проф. Денков подаде оставка като зам.-министър на Меглена Кунева заради "съществените различия с приоритетите и стила на работа на министъра и част от екипа й". Той заемеше поста от 2014 г. и отговаряше за висшето образование и европейските структурни фондове в мандатите на трима министри - доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и Меглена Кунева.

Министър на земеделието става доц. Христо Бозуков. Той започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 г. Извървял е пътя от стажант – агроном до директор на научното звено, пост който заема от 2007 г. до назначаването му на председателския пост на Академията, което става през 2013 г.
Има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади, 6 ръководства, наръчници и методики. Негови научни разработки са цитирани 62 пъти, като 32 от чужди автори. Член е на Консултативния съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните. Участва и в работната група от експерти за изработване „Стратегия за тютюнопроизводството в България”.

Министър по председателството с ЕС ще е Любомир Иванов, дългогодишен дипломат от кариерата, главен преговарящ в процеса на присъединяването към НАТО и зам.-министър на външните работи от 2002 до 2004 г.
От 2004 до 2009 г. е посланик и първи постоянен представител на България в НАТО. Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е генерален директор по глобалните въпроси в МВнР, както и специален представител на България в Страсбург по време на първото председателство на страната на Съвета на Европа през 1994 г.
От 2012 г. е посланик и постоянен представител към Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и останалите базирани в Рим международни организации на ООН, като е бил председател на Комитета по конституционни правни въпроси на ФАО - единственият българин, избиран на този пост.
През 2016 г. поема ръководството на Националния център за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Министър на еврофондовете ще бъде Малина Крумова, досегашен директор на Дирекция „Централно координационно звено“ при Министерския съвет.
Тя е била заместник-министър на околната среда и водите в предишното служебно правителство и бивш ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда". През 2014 г. става съветник на на вицепремиера по управление на европейските фондове Илияна Цанова.
Тя поема управлението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) през 2009 година, а в края на 2013 г. подава оставка като ръководител на Управляващия орган, след като месец по-рано ЕК официално спира плащанията за България по ОПОС.

Министър на културата става актьорът Рашко Младенов, дългогодишен директор на столичния Сатиричен театър.

Министър на спорта ще е проф. Даниела Дашева, която е един от най-големите експерти по теория и методика на спортната подготовка с редица научни публикации в тази област. Завършила е Учителски факултет на ВИФ „Г. Димитров (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен „доктор на педагогическите науки“. От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен – Белгия. От 1999 г. е доцент по теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор.

Министър на околна среда ще бъде Ирина Костова, декан на Хидротехнически факултет в УАСГ. Тя е член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ); член на Висшия консултативен съвет по водите към Министерството на околата среда и водите (МОСВ); член на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) – пълна проектантска правоспособност; член на организационния комитет на ASEMWater. Член е на експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“. Външен експерт към работна група по проект "Подкрепа на реформата в отрасъл водоснабдяване и канализация", МРРБ. Строителен мениджър на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води на Враца.

Министър на туризма става Стела Балтова. Тя е е завършила Университета за химични и металургични технологии в София (УХМТ)  и Университета на Северен Елзас. Има специализация по маркетинг, предприемачество и управление на туризма в университети в Страсбург, Швейцария, Франция, Япония, Швеция и др.
От 2005 г. Стела Балтова е експерт в дирекция „Външноикономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката. В периода 2002-2005 г. е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания. През 2007 г.  става заместник-председател на Държавната агенция по туризъм в правителството на Сергей Станишев.





0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки