Ислямистите забраниха и... фигурите от сняг


Ислямистите забраниха и... фигурите от сняг
19 Януари 2017, Четвъртък


Но пък целият останал свят отбеляза вчера Световния ден на снежния човек

Автор: Десант

Вчера бе един празник, който все още е малко популярен у нас. И това е разбираемо, тъй като се отбелязва по света едва от 2011 г. насам. Става въпрос за Международния ден на снежния човек.

Датата не е избрана случайно. Инициаторът Корнелиус Грец, който притежава най-голямата колекция от снежни човеци, я избира, защото единицата му приличала на метла, а осмицата – на снежен човек.

„Снежният човек надмогва политически и религиозни граници. Той е обичан както от по-възрастните поколения, така и от по-младите", твърди Грец. Само броени дни преди празника обаче, на 12 януари, един виден саудитски духовник обаче го опроверга, като обяви религиозно предписание (фетва), което забранява правенето на снежни човеци, защото това занимание било „антиислямско".

„Не е разрешено да се правят статуи от сняг дори и на игра или на шега", казва шейх Мохамед Салех ал Мунаджид. Според него правенето на снежен човек означава създаване на подобие на човешко същество - нещо, което се смята за грях според строгата интерпретация на сунитския ислям.

Но българчетата, бидейки християнчета, масово се втурната да майсторят човешки скулптори от сняг по случай световния празник. Шестокласниците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Хасково например в едно от междучасията си вчера изтичаха на двора и сътвориха фигурата на добрия познат стар приятел на децата. Набързо те намериха и морков за нос, и въглен за очи, и метла.



В Световния ден на снежния човек в Хасково

В Дряново пък кметът обяви конкурс за направата на снежен човек. За нула време в родния град на майстор Кольо Фичето се появиха шест снежковци.



По време на празника в Дряново

Регионалният исторически музей в Бургас още в първите дни на януари обяви фотоконкурс за снимка най-оригиналния снежен човек и вече е затрупан от стотина предложения.

Все още историята не е категорична за това кога се е появил първият снежен човек.  Според някои, най-ранните данни за това може да се отнесат към ХІV в., когато по страниците на книгата „Book of hours” се появяват скици и драскулки, наподобяващи снежните скулптури. Други твърдят, че първият нарисуван снежен човек е изобразен в еврейската църковно-богослужебната книга "Часослов" от 1380 г. На картината може да се види еврейски снежен човек, който се топи до огъня, а в пасажите на страницата са описани Христовите мъки.

През 1494 г. владетелят на Флоренция, Пиеро II Злочестия, поръчва на известния скулптор и художник Микеланджело да направи снежен човек в двора на Медичите. Въпреки че са намерени твърде малко сведения за творението му, една критика от това време описва снежния човек като изумително красив и съвършен.

Много преди бургаският музей да обяви фотоконкурса си, за който вече споменахме, е щракната първата снимка на снежен човек. Тя е направена от Мери Дилвън през 1845 г., малко след като е измислен фотоапаратът. Така че това е и една от първите фотографии, които някога някъде са направени въобще.



Първата снимка на снежен човек

И малко рекорди – най-високият снежен човек е направен в американския град Бетел, щата Мейн, през 2008 г. Той е висок 37,21 метра и е кръстен на тамошния губернатор Олимпия Сноу.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
20.01.2017 11:42:58
0
0
NA RED E ZABRANATA I NA PESA4NITE FIGURI,A ZASHTO NE I NA DJUNITE?!,,LUD UMORA NJAMA,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки