Скандал с вкус на течен шоколад - негова съставка предизвиква рак


Скандал с вкус на течен шоколад - негова съставка предизвиква рак
12 Януари 2017, Четвъртък


Италианците от "Нутела" отказват да заменят вредния компонент

Автор: Десант

Компонент в популярния по целия свят течен шоколад "Нутела" предизвиква рак. До този извод са стигнали учени от Европейския орган за безопасност на храните. Продуктът е опасен заради палмовото масло в състава си, което придава класическата гладка структура и красивия блясък на лакомството. 

В първоначалния си вид то мирише лошо и има неестествен цвят, но при нагряването си до 200 градуса свойствата му се променят. 

Само че изследванията доказват, че при тази температура палмовото масло отделя ефирни глицидилови масни киселини, които вредят на човешкото здраве. Затова и Европейският орган за безопасност на храните го обяви през май 2016 г. за потенциално канцерогенно вещество. 

Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година. Въпреки това се очаква органът да го забрани. Световната здравна организация към ООН и Селскостопанската организация също предупредиха потребителите за палмово масло и подкрепиха мерките на ЕОБХ за премахването му от съдържанието на храните.

Но от италианския гигант за производство на "Нутела" уверяват, че шоколадовите им изкушения са безопасни и отказват да нанесат промени в производството им. Оттам изтъкват, че ако заменят палмовото масло със слънчогледово олио, ще се промени вкуса на популярния им продукт.

Вижте също: Каква е вредата от палмовото масло на http://www.desant.net/show-news/37020/


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки