Апендиксът все пак не бил излишен


Апендиксът все пак не бил излишен
11 Януари 2017, Сряда


Досега се смяташе, че е закърнял в процеса на еволюцията орган, а всъщност е "склад" за добри бактерии

Автор: Десант

Един от най-често премахваните човешки органи, който редовно се възпалява и води до апендицит, тежки сраствания и дори перитонит (възпалителен процес, засягащ ципата, покриваща стените на коремната кухина и вътрешните органи, известна като перитонеум или по народному - коремница), е апендиксът.

От малки ни се втълпява, че това е закърнял и ненужен орган, подобно на мъдреците и опашката. Отстраняването му е лесно и оперираните бързо се възстановяват почти без усложнения. 

Оказва се обаче, че той има важна функция в човешкото тяло. Американски учени, изследвали еволюцията на апендикса у хората, твърдят, че апендиксът съхранява "добрите" бактерии, съобщава "Прес асосиейшън".

Апендиксът е еволюирал, така че да има повече лимфоидна тъкан, която е идеална за съхраняване на добри бактерии. Той е придатък на сляпото черво, а то е свързано с тънките черва и дебелото черво.
Затова според учените апендиксът може да има важна роля в имунната система като вторичен предпазен орган и "склад" за полезни бактерии.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки