Мастилницата на Алеко, пачето перо на Славейков и сребърната лира на Вазов влизат в изложба


Мастилницата на Алеко, пачето перо на Славейков и сребърната лира на Вазов влизат в изложба
Пистолетите с които се самоубиват Лора и Яворов, Снимка: Национален литературен музей
05 Януари 2017, Четвъртък


Гвоздеят на "Литература и памет" е масата, на която е подписана Търновската конституция

Автор: Десант

На 12 януари 2017 г., от 18,00 ч. в Културен център "Морско казино" - Бургас, Националният литературен музей ще открие уникална юбилейна изложба под надслов "Литература и памет". Експозицията представя ръкописи и лични вещи на български поети и писатели и е посветена на 40-годишнината от създаването на музея.

Посетителите ще могат да се запознаят с творческия и житейски път на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Стилиян Чилингиров, Димитър Димов, Иван Богданов, Владимир Башев и др.

Сред най-интересните експонати, които ще могат да видят бургазлии и гостите на града са легендарната сребърна лира - дар на Иван Вазов за юбилея му през 1895 г., мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност; чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков; дивитът и пачето перо, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

Ще бъде показана за първи път пред бургаската публика масата на П. Р. Славейков, на която е подписана Конституцията на 16 април 1879 г. Тази уникална вещ е част от интериора на Славейковата къща в София. Специално за изложбата  РИМ - Велико Търново е предоставил копие на Търновската конституция, което ще бъде положено върху историческата мебел.

В част от експозицията ще бъде направена възстановка на кабинета на Пейо Яворов с неговите лични вещи и ръкописи. Сред тях особен интерес представляват грузинската му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейлът на харамията със снимка на Лора, както и пистолетите, с които се прострелва Лора Каравелова и с който се самоубива лиричният поет.

Художествено-документалната експозиция включва също вещи от кабинета на Eлин Пелин, предсмъртния бележник на Христо Смирненски, първото издание на "Моторни песни" от 1940 г. на Никола Вапцаров и др.

Във времето, през което ще бъде експонирана изложбата, ще бъдат прожектирани игрални филми по произведения на български класици, както и документални филми за живота и делото им. 


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки