Историческият музей във Велико Търново навърши 146 години


Историческият музей във Велико Търново навърши 146 години
02 Януари 2017, Понеделник


РИМ-Велико Търново, е един от най-големите музеи в България. Неговите филиали се намират в град Велико Търново, в близките села Арбанаси, Никюп, махала Гърците, както и в град Килифарево

Автор: Силвия Горанова

Историческият музей във Велико Търново е един от най-големите в България и със сигурност един от най-старите. Основан е през далечната 1871 г. Археологическият музей се намира западно от площад “Съединение” във Велико Търново и представя хилядолетната история и култура на региона чрез артефакти, експонирани в хронологичен ред.

Архитектурно-музейният резерват „Царевец”, разположен на едноименния хълм, е един от най-значимите средновековни паметници на културата не само във Велико Търново, но и в цялата страна. Хълмът е обитаван още от III хилядолетие преди Христа, а първата крепостна стена около него датира от V – VI в. н.е.


Царевец

Столичният комплекс е разположен върху хълмовете Царевец, Трапезица, Момина крепост и Света гора. Естествената непристъпност определя разполагането именно там на дворцовия и патриаршеския комплекс. Днес напълно възстановена е патриаршеската църква с кулата-камбанария.


Трапезица

Храм „Св. Димитър” е разположен в източното подножие на хълма Трапезица. Историята му е свързвана с обявяването на въстанието на Асен и Петър (1185 г.), което води до възстановяване на българската държава. В този храм са коронясани царете Петър (царувал 1185 - 1197 г.), Асен (1186 г. - 1196 г.) и Калоян (1197 г.-1207 г.).


Храм "Св. Димитър"

Храм „Св. Петър и Павел” се намира в подножието на северния склон на хълма Царевец. Построен е в периода на царуването на цар Калоян (1197 -1207 г.). След 1393 г. заедно с оформилия се около него манастирски комплекс изпълнява функцията на патриаршеска резиденция.

Интерес за посетителите представляват и късносредновековните църкви „Св. Георги” във Велико Търново и „Рождество Христово”, „Св. Архангели Михаил и Гавраил”, „Св. Димитър”, „Св. Георги” и „Св. Атанасий” в село Арбанаси.

За живота през Възраждането (XVIII – XIX в.) гостите на Велико Търново могат да научат повече, като посетят къщата музей „Филип Тотю” и етнографския комплекс „Осенарска река” в махала Гърците, на 40 километра южно от Велико Търново. В комплекса могат да бъдат видени типичната за тази част от Балкана жилищна постройка, действаща тепавица и воденица.


Чорбаджийската къща в Арбанаси

Друга възможност е посещение на музеите в Арбанаси „Костанцалиева къща” и „Хаджи Илиева къща” на 6 км от Велико Търново, или Историческия музей в град Килифарево, на 11 километра южно от Велико Търново.

Археологическият резерват „Никополис ад Иструм” се намира на 20 километра северно от Велико Търново и обхваща останките от едноименния римски и ранновизантийски град, построен от император Траян (98 г. – 117 г. н.е.) в чест на римската победа над даките в началото на II в. н.е.


Археологическият резерват „Никополис ад Иструм”

Най-точна информация за всеки от тях може да се получи от екскурзоводското бюро, разположено на площад „Цар Асен I” № 7. От тази изходна точка забележителностите във Велико Търново са на не повече от 10 минути пеша, а тези извън града – на не повече от 30 минути с автомобил.


В категории: Новини , История , Духовни средища , Населени места , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки