Правителството се огъна пред фармацевтичните компании. Ето какво наследство ни оставя!


Правителството се огъна пред фармацевтичните компании. Ето какво наследство ни оставя!
Снимка: Vesti.bg
28 Декември 2016, Сряда


На изпроводяк Министерски съвет отмени собствената си Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти

Автор: Силвия Горанова

Едно от малкото справедливи правила в действащата Наредба за  регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти днес бе отменено с решение на Министерски съвет.

Предвиждаше се от началото на 2017 г. фармацевтичните компании и дистрибутори на медикаменти да се съобразяват с Позитивния лекарствен списък (по чл. 262, ал. 6, т. 1 Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина). Те нямаше да могат да начисляват на пациентите доплащане по-високо от 60  на сто върху стойността на опаковка.

Която пък стойност трябваше да се изчислява на база референтна стойност на лекарствения продукт, който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза/терапевтичен курс, определена по реда на раздел ІІІ от глава шеста от наредбата при отпускането им в аптека.

Това правило обаче предизвика гнева на големите играчи в лекарствения бизнес. Резултатът е, че точно на изпроводят правителството в оставка се отказа от решението си и отмени точно тази част в Наредбата.

Мотивите на МС звучат леко смехотворно.

«Министерството на здравеопазването има волята да въвежда реално в практиката работещи механизми, поради което влизането в сила на разпоредбата беше отложено с цел извършване на допълнителен анализ и недопускане възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти», се казва в прессъобщение до медиите.

И още - анализът на «експертите» показал, че голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар нямало да могат да отговорят на изискванията и щели да бъдат изтеглени от него. Това от своя страна можело да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване.

«Отмяната на правилото е необходимо с оглед запазване на многообразието от лекарствени продукти на българския пазар, съответно широк кръг на избор на лечение от страна както на лекуващия лекар, така и на пациента», се казва още в съобщението. 

За обеднелия българин изгоря и последната надежда, че държавата ще успее да регулира бизнеса с лекарства в страната. За никого не е тайна, че и в момента тук плащаме за медикаменти едни от най-високите цени в Европа.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
09.01.2017 13:40:09
0
0
ZATOVA-NOVA GODINA,NOVO PRAVITELSTVO OT NOVI XORA,NOV ,,KASMET,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки