Златоград ще отбележи 104 г. от освобождението на града с празнична програма


Златоград ще отбележи  104 г. от освобождението на града с празнична програма
17 Ноември 2016, Четвъртък


На 21 ноември в родопския град ще отбележат и годишнина от освещаването на първото си българско знаме

Автор: Десант

На 21 ноември се навършват 104 г. от освобождението на Златоград от турско робство и осветяването на първото българско знаме тук. Честванията и инициативите, които ще се проведат в родопския град, са свързани и с отбелязването на годишнината от края на Балканска война.

По този повод от 16,30 часа на лобното място на Делю хайдутин ще бъдат поднесени венци и цветя. От 17, 15 ч. е предвидена музикална композиция на представителния духов оркестър на Военновъздушните сили град Пловдив. Концертът ще бъде на централния площад в Златоград.

От 17,30 ч. пък жителите и гостите на града могат да присъстват на тържествен ритуал и проверка-заря с участие на 101 Алпийски батальон.

На 22 октомври с подобаваща тържественост бе отбелязана годишнината и от освобождението на Смолян.

След Берлинския конгрес от 1878 г. Смолянският край остава под турско владичество. Свободата е извоювана през 1912 г. от 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов.

Второто решително настъпление на 19, 20 и 21 октомври 1912 г. на 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов – решителните битки, довели до така жадуваното Освобождение и присъединяването на Смолянския край към България. 


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки