Светослав Иванов: Между властта и народа се отвори не дупка, а яма


Светослав Иванов: Между властта и народа се отвори не дупка, а яма
14 Ноември 2016, Понеделник


Коментарът е на водещия на предаването „120 минути“ Светослав Иванов. Споделяме го с нашите читатели, защото заслужава повече хора да го прочетат


В началото на тази вечер искам да се обърна към вашите деца.

Защото само за няколко месеца светът се оказва много по-различно място от представите на много от хората, които преживяха онзи вятър на промяната, след който младостта премина в очакване на по-добър живот. Това са нашите родители, но ние самите вече сме родители. И разговорите ни много си приличат, с една голяма разлика.

Навлизаме във времето на тотално и справедливо разочарование от политическите елити. В днешния свят това разочарование все по-рядко намира израз по площадите и барикадите. То е в социалните мрежи, в хилядите нови информационни канали.

То е в съзнанието на хората. Привидната тишина навън заблуждава елитите, които по правило неглижират и подценяват ефекта от своите действия. Затова и социологията се проваля по толкова грандиозен начин напоследък.

Между властта и народа се отвори не дупка, а яма. И никой не знае колко дълбока е тя.
Днешните общества не могат да бъдат управлявани с начин на мислене отпреди трийсет или дори отпреди пет години. Вече всичко е прекалено видно.

Нито една власт не може да скрие корумпираността си под погледа на стотици хиляди, милиони хора, които могат да изразяват мнението си публично и това обрича всеки опит за хитруване на провал.

Политически провал. Морален провал. Вече не можеш да се харесваш едновременно и на тези, които искат справедливост и на тези, заради които няма справедливост. Демокрацията е в криза. Арабската пролет остави разруха, но пролетта се задава и за Америка, и за Европа. Какво ли ще донесе тя?

Животът ни днес е прекалено забързан, за да се родят нови пророци. Не очаквайте нито достойни, нито особено добри хора да искат да са наши лидери. Все по-често ще избираме между злото и по-малкото зло. Ще гласуваме с отвращение, без да мислим, без да разсъждаваме, дори без да харесваме.
Никой няма да ни провокира да мислим. Ще ни провокират да се гневим.

Идва времето на крайностите и шума. С първата вълна идват популисти, които просто ще крещят на глас неща, които всички знаем. Не се учудвайте, че в момента предимно милиардери и милионери веят знамето на социалната справедливост по света и у нас. Те стъпват върху главите на дискредитираните и корумпирани елити.

Но точно това е иронията – на думи тези хора са носители на някакъв тип нов социализъм, на дела те са извлекли максимума от всичко срещу, което твърдят, че се борят. Те ще ни хвърлят в полюси докато ненормалното става нормално и сами не намерим правилния път отново. Сигурен съм, че ще го намерим. Но колко време ще отнеме? Не знам.

Знам само, че леви и десни ще останат само краката на редиците, които ще маршируват към новия свят. Това е естествен процес. не можем да вървим срещу собствената си природа. Предстоят ни много промени. И дано крайният резултат да е по-скоро добър. Но докато разберем това, ще трябва да преминем през бурята, без да паднем от борда.

А вълните ще са големи.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки