Христиан Митев: Вече сме в условия на политическа криза


Христиан Митев: Вече сме в условия на политическа криза
14 Ноември 2016, Понеделник


При всички положения вървим към предсрочни парламентарни избори, които ще бъдат насрочени най-вероятно в началото на май, казва депутатът от коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“

Автор: Севдалина Пенева

- Г-н Митев, премиерът Борисов днес депозира оставката на правителството. Какъв е редът оттук нататък?

- На практика, ако Бойко Борисов ще подава оставка, това ще стане утре (15 ноември, б.р.), в първият работен ден на парламента, на извънредно заседание. След което Народното събрание трябва да я гласува и, ако тя бъде приета, следва връчването на мандат от страна на президента Росен Плевнелиев на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ.

Ако този мандат бъде върнат, каквито заявки вече има, поне така чухме да казва в нощта след изборния вот г-н Борисов, следващата по големина група, на която ще бъде връчен мандата, е тази на БСП. Но и оттам чухме категорично заявено намерение да не се съставя правителство.

Следва връчване на мандат на трета по представителство в НС парламентарна група, която по никакъв начин няма да може, нито пък ще иска да се справи със задачата да управлява.

Една уточнение мога да направя – по Конституция срок има само за отказването на мандат, и той е 7-дневен. За връчването няма указан срок, което означава, че процедурата може да се проточи до стъпването на новия президент ген. Румен Радев на поста.

- Какво следва, след като се изчерпят възможностите за съставяне на правителство?

- Ако правителство не може да бъде съставено в рамките на този парламент, се върви към сформиране на служебно правителство. Което обаче, ако тези процедури все още се извършват в оставащите месеци до изтичане на мандата на президента Росен Плевнелиев на 22 януари 2017 г., то сегашният държавен глава ще назначи служебното правителство. Но няма да има право да разпусне парламента, нито пък да насрочи дата за избори, тъй като е в края на своя мандат.

Това ще може да направи новоизбраният главнокомандващ Радев.

Колкото до служебния кабинет, назначен евентуално от Плевнелиев, там има една подробност. Ако не се договорят двамата Плевнелиев и Радев да съставят структурата на служебното правителство, можем да очакване на бъдат направени промени и в него, след като Радев встъпи в длъжност.


- Кога най-рано можем да очакваме разпускане на този състав на НС?

- До края на януари на практика Народното събрание няма как да бъде разпуснато, защото все пак има някакъв технологичен срок за издаване на указа за разпускане на НС и насрочване на нови избори. Който период ще протече поне една седмица след като Радев се закълне.

Следват консултации с политическите сили за насрочване на дата на избори, след което от февруари нататък чак ще има разпускане на парламента и насрочване на дата, която ще бъде или в края на април или по-скоро в началото на май.

- Бойко Борисов заплаши българския народ с политическа криза. В такава ли сме на практика?

- Личното ми мнение е, че след изявленията на Борисов от вчера, ние сме в условия на политическа криза. По простата причина, че след като двете най-големи партии в този парламент ще върнат мандата и ще откажат да съставят правителство, не смятам, че която и да е третата по големина парламентарна група ще може и ще се наеме със задачата да сформира правителство.

Най-малкото, защото като няма да има тази парламентарна подкрепа, която е нужна за съставянето на такова правителство. Тоест, при всички положения вървим към предсрочни парламентарни избори.


В категории: Новини , Интервю

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
15.11.2016 12:26:42
0
0
SLED TAKA JASNO DEMONSTRIRANATA LIPSA NA OTGOVORNOST I ABDIKATZIJA OT VLASTA OT G.E.R.B.-
TE S KAKVI ,,O4I,, SHTE SE JAVJAVAT NA IZBORI I KOI LUD SHTE GLASUVA ZA TJAX?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки