Защо всяка година Алпите стават все по-високи


Защо всяка година Алпите стават все по-високи
12 Ноември 2016, Събота


Ново изследване дава отговор на въпроса, който е предмет на обсъждане вече четвърт век

Автор: Десант

Най-високият планински хребет в Европа – алпийският, не спира да "расте", като всяка година прибавя към височината си по 1-2 милиметра. Същото се случва и с преживелия заледяването субконтинент Северна Америка и Скандинавския полуостров.

Причината за това е фактът, че в края на последния ледников максимум – преди около 18 хиляди години, топенето на ледовете е намалило оказвания от тях силен натиск върху повърхността на Земята.

В дадения период от промените в климата ледът масово и бързо е изтънял и земната кора до ден днешен реагира на това внезапно топене от далечното минало.

По време на последния ледников максимум Алпите са били покрити с дебела ледникова шапка, стигаща до самото подножие на планината. Сега международен екип от учени доказват чрез ново изследване, че с изгубването на тази ледена шапка е свързано 90% от днешното повдигане на Алпите.

Вертикалните движения на земната кора като правило са обусловени от тектонична деформация, предизвикана от преместването на тектоничните плочи, вулканите и намаляването на натиска на водата, леда и валежните порои. Това движение на земната кора може да се измери с геодезични методи с помощта на спътници и наземни станции.

На учените отдавна е известно, че вертикалното движение на старите тектонически стабилни континенти, като Северна Америка и Скандинавия, е следствие най-вече на т.нар. „следледников ефект на рикошета“ – т.е. възходящо движение на земната кора, свързано с топенето на ледниците.  Но за младите планински пояси, каквито са Алпите, в този процес се намесват и сложни механизми, които взаино си влияят едни на други.

Така например Африканската плоча се спуска под Евразийската, а Адриатическата плоча, която е субплоча на Африканската, се движи обратно на часовниковата стрелка под Евразийската.

Причините за сегашното повдигане на Алпите е предмет на дискусии вече повече от четвърт век. Дълго време се смяташе, че на първо място това е предизвикано от ерозия. Настоящето изследване е публикувано в сп. „Nature сommunications“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки