Какво става в пловдивското онко?


Какво става в пловдивското онко?
08 Ноември 2016, Вторник


Лекари излязоха на протест, за да защитят честта на професията, но в същото време не отричат зловещите случаи в болницата, станали достояние на обществеността след разследване на „Господари на ефира“.

Автор: Светлана Николова

Медиците от пловдивския онкологичен център излязоха на символичен митинг пред сградата на лечебното заведение. Редом до тях застанаха и пациенти, доволни от лечението, което са получили там.

Повод за недоволството им е разследване на „Господари на ефира”, че в онкоцентъра пациенти са оперирани без нужда. Заради скандала заместник-кметът по здравеопазване Розалин Петков заяви, че иска оставката на шефа на диспансера Красимир Вальов.

Междувременно започнаха две независими проверки по случая, едната от които е на Агенция „Медицински одит”. В началото на следващата седмица ще станат ясни резултатите и от втората проверка, която извършва прокуратурата.

Повод за тях е същото разследване на „Господари на ефира”, което показа пет драстични случая и заради което протестират пловдивските лекари.

Един от тях е на 47-годишна жена с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карценом и премахва гърдата.

Според лечебното заведение става въпрос за изключително рядък доброкачествен тумор. Той имитирал злокачествения, но това можело да се разбере едва след операцията.

От болницата признават, че за последните 15 месеца имат 20 случая, при които решението по време на операцията и последващите изследвания се разминават. Те обаче били от общия брой на близо 3500 лекувани пациенти.

При втория случай, показан в „Господари на ефира“, след установена мековата матка на жена, е направена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направена операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка.

При направената ревизия обаче, се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, срещаш се при 70% от жените и който не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Третият случай, описан в репортажа, е на жена на средна възраст, която постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було.

Последващата ревизия на направеното обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, който изисква само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на жената.

Четвъртият случай е на възрастна жена, над 70 години. Направена й е радикална вулвектомия, на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, което е изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване.

В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава и последващата ревизия, но въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която може би тя не е имала нужда и е поставена за диспансерно наблюдение през следващите 5 години.

Петият случай е на жена в детеродна възраст, която постъпва в болничното заведение със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата - инфилтриращ карцином на шийката на матката и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизираща генекологична операция с множество отстранени органи.

Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, т.е. няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Напълно възможно е обаче лечението да е могло да се ограничи само с т.нар. конизация на шийката на матката.

Въпреки скандала, кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че началникът на Онкоцентъра остава на поста си, докато не станат ясни окончателните резултати от проверките в лечебното заведение.

На днешния символичен протест на лекарите и персонала на болницата се включиха и пациенти, които са доволни от услугите и лечението в онкото в Пловдив.


В категории: Новини , Разследвания , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки