Светът настръхна срещу събитията в Турция


Светът настръхна срещу събитията в Турция
Задържаните журналисти остават в ареста, реши съдът в Истанбул. Снимка: АФП
05 Ноември 2016, Събота


ООН призовава Ердоган да не погазва принципите на демокрацията и на свободата на словото. Повод са реакциите са последните арести на журналисти и политици в Истанбул и Анкара.

Автор: Десант

Съдът в Истанбул остави в ареста деветимата служители на опозиционния вестник „Кумхюриет“ (Cumhuriyet). Това стана ясно след извънредно заседание на турските магиграти в събота, предаде AFP.

Ден по-рано, в петък, бяха арестуани и лидерите на една от прокюрдските партии в страната. Все повече расте международната тревога по повод разчистването на сметки от страна на президента Реджеп Ердоган срещу предпологаемите привърженици на организаторите на преврата.

Сред задържаните служители на „Кумхюриет“ има водещи имена в турската журналистика. Зад решетките са главният редактор Мурат Сабунчу, известният карикатурист Муса Карт и известният журналист Кадри Гюрсел. Те са обвинени във връзки с ПКК и движението на Фетхуллах Гюлен, считано от турските власти за организатор на провалилия се пуч.

Арестуваните 11 политици са пък от опозиционната прокюрдска „Демократична партия на народите“. Сред задържаните са и двамата й съпредседатели Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

Часове след акцията срещу политиците, в град Диарбекир, Югоизточна Турция, бе взривена кола-бомба. Загинаха осем души, сред които и двама полицаи, а над стотина други граждани бяха ранени. Турските власти съобщиха, че най-вероятният извършител на атаката е „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК).

Ето как реагира светът на събитията в Турция:

Прессекретарят на френското МВнР Ромен Надал заяви, че арестите са източник на „сериозна загриженост“ във Франция. „Френската страна призовава Турция да уважава върховенството на закона и основните права, включително демокрацията и свободата на пресата“, заяви Надал пред репортери по време на редовна прес-конференция.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест съобщи, че САЩ са „дълбоко загрижени“ от арестите. "Случващото се следва това, което изглежда, че е увеличаване на натиска върху опозиционните медии в Турция“, заяви Ърнест. „Нашите дълбоки притеснения вече бяха изразени от наши представители на техните турски колеги“, добави той.

Същото заяви и прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби заяви: „Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е говорил с подсекретар на турското външно министерство в петък, за да изрази загрижеността на САЩ относно задържането на депутатите“, каза Кирби.

Реакция последва и от ООН. Генералният секретар на организацията Бан Ки Мун е изразил притеснения във връзка със задържането в Турция на депутати от прокюрдската „Демократична партия на народите“ и от мащабите на предприетите в страната мерки в отговор на опита за държавен преврат.

„Генералният секретар е обезпокоен от мащабите на уволненията и отстраняванията от длъжност, които последваха след опита за преврат през юли “, заяви прессекретарят на ООН Стефан Дюжарик. Бан Ки Мун е обезпокоен и от репресиите срещу журналисти. В тази връзка той призовава турските власти да не посягат на основните права и демократични принципи - свободата на изразяването и независимостта на съдилищата.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки