МВнР обеща на патриотите: Секции в Турция ще има само в мисиите ни


МВнР обеща на патриотите: Секции в Турция ще има само в мисиите ни
Даниел Митов изпрати остра нота до Анкара заради натиска, който турската държава осъществява върху българските изселници във връзка с предстоящите избори
03 Ноември 2016, Четвъртък


Реакцията на Министерството на външните работи е след среща на Даниел Митов с представители на Обединените патриоти. Много преди това лидерът на НФСБ Валери Симеонов предупреди, че българските избори в Турция и този път ще са изцяло дирижирани от турската държава.

Автор: Светлана Николова

Министерството на външните работи е протестирало пред Анкара във връзка с натиск, оказван върху българските изселници в Турция в навечерието на президентските избори на 6 ноември.

Ведомството е отправило остра нота до турското външно министерство по повод разлепени „предизборни“ обяви в редица турски градове. В тях се открито се заплашвало, че ако изселниците ни не гласуват на 6 ноември, ще си загубят гражданството и социалните помощи.

За поредното безобразие в Турция, свързано с изборите у нас,

сигнализира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.


От името на Обединените патриоти и парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ той поиска среща с външния министър Даниел Митов, която се проведе в следобедните часове на 2 ноември.

„В Турция е налице нестабилен режим - налице са всички характеристики на гражданска война. Там има воюване срещу собствено население, разрушени села и градове в кюрдските райони. В отговор има убийствени атентати в големите турски градове. Има изключително сериозни репресии срещу демократичните права на гражданите, включително и на изселниците.

По данни на опозицията в Турция, над 1 млн. души са засегнати от репресии. Това са десетки хиляди уволнени преподаватели, учители. Образователната система е в колапс. Има огромен брой хора, репресирани и арестувани от армията, от полицията.

В тези условия да се провеждат избори и да се очаква, че те ще бъдат справедливи, особено като познаваме добре 25-годишната практика - българските избори в Турция са изцяло дирижирани от турската държава, сме убедени, че

ще бъдем жертва на поредната манипулация
“,

каза Валери Симеонов.

От тази гледна точка трите патриотични партии в парламента – НФСБ, ВМРО и „Атака“ отправиха искания да бъдат затворени планираните секции извън посолствата и консулствата.

Иначе резултатът от Турция ще бъде абсолютно предвидим, казва още Валери Симеонов. Патриотите настояват на 6 ноември в Турция като наблюдатели да не бъдат изпращани неподготвени хора, тръгнали на екскурзия и пазар, а да бъдат такива, които владеят турския език.

След срещата с Митов, Валери Симеонов обяви още, че след разговорите са постигнали съгласие за това секциите за изборите в Турция да бъдат единствено и само в посолството и консулствата.

На срещата в МВнР представители на коалиция "Обединени патриоти" са защитили позицията, че честността на вота в Турция може да бъде гарантирана единствено на българска територия (посолство и консулства), където действат българските закони.

Предстои днес представители на "Атака", ВМРО и НФСБ да се срещнат и с ЦИК, тъй като в нейните правомощия е определянето и промяната на секциите.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки