Вместо тиквен фенер - пълнена тиква с агнешко и нахут


Вместо тиквен фенер - пълнена тиква с агнешко и нахут
31 Октомври 2016, Понеделник




Автор: Десант

Вместо да дълбаете тиквени фенери, за дапразнувате мракобесния Хелоуин, вземете, че направете нещо вкусно за вечеря – като пълнена тиква с агнешко месо например.

Продукти:
(за тиква, тежаща около 1200 г)
200 г агнешко месо
150 г сух нахут
1 глава лук
1 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. смлян черен пипер
2 с.л. олио
сол

Начин на приготвяне:
Нахутът се накисва за една нощ във вода (може да се използва и готов стерилизиран нахут – буркани с него се намират в почти всеки супермаркет). На сутринта се изплаква и се вари в подсолена вода 15 минути, докато омекне (в готовите буркани нахутът е сварен, така че тази операция може да се икономиса).

Отрязва се като капаче горната част на тиквата. Вътрешността се почиства от семките и влакната, като с лъжица се отнема и част от месото, за да станат стените й по-тънки – дебелината им да е около половин сантиметър. Семките може да се изпекат, а отделената вътрешност да се използва за приготвянето на супа или някакъв сладкиш.



Готовата тиква се намазва отвън с олио и се запича за около 10 минути във фурна, загрята до 200 градуса. Така тя ще омекне леко и ще може по-бързо да се приготви.

През това време се забърква плънката. Месото се нарязва на малки парчета, примерно 2 на 2 см. Загрява се малко олио, в което се слага кориандърът и след половин минута се добавя и агнешкото. Запържва се до полуготовност, като се посолява на края на кулинарната обработка.

Лукът се почиства и нарязва на ситно в същата мазнина за около 2 минути, след което се смесва с месото и нахута в подходящ съд. Добавят се мащерката, черният пипер и се посолява на вкус.



Тиквата се напълва с готовата смес. Вода не е нужно да се добавя, тъй като ароматните сокове на тиквата ще попият в плънката.

Ястието се поставя във фурната, като отворът на тиквата се покрива с орязаното капаче. Пече се 30 минути на температура 200 градуса.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки