Учени алармират: Апенинският полуостров е потънал с 40 сантиметра след трусовете


Учени алармират: Апенинският полуостров е потънал с 40 сантиметра след трусовете
30 Октомври 2016, Неделя




Автор: Десант

Височината на планините в центъра на Апенинския хребет се е понижила с около 40 сантиметра в резултат на земетресенията, които сполетяха в Италия през последните два месеца, информира ТАСС.

Според италиански специалисти от Института по геофизика и вулканология, цитирани от агенцията, това е пряк резултат от природните бедствия, поразили централната част на страната на 24 август и на 26 октомври.

Специалистите са на мнение, че силният земен трус с магнитуд 6,5, разлюлял в неделя сутринта сърцето на Апенините, е в резултат на продължаващата сеизмична активност, започнала на 24 август. Тогава магнитудът бе 6,0, а епицентърът попадаше в района на градовете Аматриче, Акумоли и Аркуата.

Следствие на неделното земетресение са заличени от лицето на Земята две емблематични сгради за Италия – базиликата „Св. Бенедикт" в Норча, провинция Перуджа, и часовниковата кула в Аматриче.

Базиликата „Св. Бенедикт", за която се смята, че е родното място на светеца, е цялата в руини и представлява само купчина камъни. Църквата се стопанисва от международна група бенедиктински монаси и е посещавана от близо 50 хиляди туристи годишно. 

След земния трус от тази сутрин е прекратено движетието на влаковете по пет жп магистрали.


В категории: Новини , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ужас!
30.10.2016 19:01:44
1
0
Малко са им мангалите от третия свят и терористите, а сега и това... Боже, пази Европа!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки