Фестивал на източноправославната църковна музика събира ангелогласни хористи в сливенски храм


Фестивал на източноправославната църковна музика събира ангелогласни хористи в сливенски храм
Сливенският храм "Св. Богородица" ще е домакин на проявата
29 Октомври 2016, Събота





През почивните дни в Сливен ще се проведе Осмият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец”. Негов домакин е сливенският храм „Св. Богородица”.

Патронът на тази проява е издал в средата на XIX век първите църковно-певчески сборници с песнопения на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език, наложен от гръцкото духовенство, настанило се в България по време на турското робство и унищожило богослужебните ни книги. Неговото дело е една епохална крачка в българската църковно-певческа практика.

Пръв на форума в събота, 29 октомври, ще пее хорът-домакин „Добри Чинтулов” при читалище „Зора 1860” под диригентството на академик протопсалт Методий Григоров. След него ще се изяви хор „Христина Морфова” при столичното читалище  „Д-р Петър Берон 1926” с диригент Таня Никлева-Владева. Вечерният концерт ще бъде закрит от камерен смесен хор „Гаудеамус” при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив с диригент доцент Весела Гелева.

В неделя, 30 октомври ще се представи Православният хор към Българската православна църква в Берлин (Германия) с диригент Боряна Черети–Величкова. Неговите ангелогласни певци са българи, руснаци, украинци, германци и др. Последен на концертния подиум ще застане Софийският камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент професор Теодора Павлович.

Съгласно статута на фестивала в репертоара на всеки хор е включена новонаписана църковно-хорова творба на съвременен български език. На проявата ще присъстват авторите на тези творби – композиторите Стоян Бабеков и свещ. Александър Лашков, както и музиковедката Мануела Манчева от БНР.


В категории: Традиции , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки