Ромските стипендии докараха главоболия на карикатурист


Ромските стипендии докараха главоболия на карикатурист
29 Октомври 2016, Събота




Автор: Десант

Заплаха от инкриминиране надвисна над карикатурата на Чавдар Николов по повод програмата за стипендии за роми ученици, която от сряда обикаля „Фейсбук“. Срещу автора й е подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация от някакъв младеж, именуващ се Станислав Андреев Додов, който се възмущава, че въпросната творба уронвала „достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и просещи от държавата“.
Чавдар Николов
В жалбата си до антидискриминационния орган Додов изтъква, че образите, изградени от „ответника“, сиреч от карикатуриста, насочвали към: „немотия (голи деца, деца с големи за тях обувки, всички са с грозни и неподбрани дрехи), просия (искането на първия от множеството, както и опашката от чакащи), пороци (трима или четирима от възрастните са с цигари), лоша родителска грижа (голото дете и пушенето около него), склонност към измами (много възрастни искат пари, докато се виждат само две деца в задната част на множеството)“.

Та всичко това било „уронваща достойнството репрезентация на ромския етнос и явна дискриминация срещу същия“.

По логиката на Станислав Андреев Додов Комисията би следвало посмъртно да санкционира и всички автори на илюстрации към безсмъртната социална елегия на Христо Смирненски „Братчетата на Гаврош“, рисували отчайващо дискриминационни картини със стоящите на ъгъла дрипави и боси и „с прихлупен до очи каскет“ невръстни бездомници.

А че огромна част от ромския етнос у нас живее в немотия, просия и пороци, че е склонна към измами,  че полага лоши родителски грижи карикатуристът нито си е измислил, нито си е въобразил. Това е голата истина и дори не е нужно някой да  извика „Царят е гол“, за да я видят всички.
Станислав Додов
Питаме се дали пък Станислав Додов, подвизаващ се докато е юноша бледен като композитор и музикант, а днес – вече бакалавър по неформално образование, не е някакъв таен консултант на Ромския образователен фонд, дето щеше да дава стипендиите, та така яростно кълне карикатуриста Чавдар Николов и творбата му.

Щото в биографията на момчето се изтъква, че той се занимава с разработване и прилагане на „обучителни и други програми за деца, млади хора и професионалисти на национално, европейско и международно ниво“. И има предишен опит като обучител към много и най-различни програми, асоциации, национални мрежи и дори УНИЦЕФ.

В една своя статия той громи новия Закон за предучилищното и училищно образование за това, че стандартът за гражданско образование, заложен в него, не бил достатъчен да възпитава „толерантност“, тъй като вграждал „незаобиколими, едва ли не природни същности у хора и групи“ (каквото и да значи това). А и се опитвал „да създава български граждани и същевременно да обучава тези български граждани в търпимост към „небългарските“ граждани“.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки