Каква е вредата от палмовото масло


Каква е вредата от палмовото масло
08 Октомври 2016, Събота


То се преработва и извежда от организма само частично, а останалото количество се превръща в лепкава маса, която се натрупва като шлака в органите и кръвоносните съдове

Автор: Дина Харизанова

Всеизвестно е, че много от хранителните продукти, предлагани в нашите магазини съдържат палмово масло. То е много евтино и влагането му в стоките е изключително изгодно за производителите. При това е изначално твърдо, за разлика от хидрогенираните трансмазнини, които за да бъдат втвърдени от течното им състояние, минават сложен процес на промишлена обработка, при който се насищат с изключително вредни и опасни за здравето вещества.

Тъй като за палмовото масло такова преработване не се налага, се смята, че то е по-безопасно и качествено. Затова и неговият дял в световното потребление на растителни мазнини е голям и съставлява цели 58%.

Проблемът при него е, че съдържа много наситени мастни киселини от растителен произход, за разлика от животинските, които са наситени.

Това, апропо, спомага да се направи един елементарен тест в домашни условия, чрез който всеки може да разбере дали например кашкавалът, който си е купил, е направен от палмово масло, каквато е редовна практика у нас.

За целта продуктът следва да се разреже с престоял в хладилника нож. При ниска температура растителните мазнини полепват по острието, докато млечните – не.

Употребата на мастни киселини от растителен произход предразполага към развитието на такива сериозни заболявания като атеросклероза, тромбоза и сърдечни проблеми. Именно високото съдържание на наситени мазнини прави палмовото масло вредно за човешкия организъм.


Качеството и съответно цената на растителните масла зависи от съдържанието в тх на линолеева киселина. Средно в тях се съдържат 71-75% от нея, докато в палмовото нейното количество е едва 5 процента!

Температурата, при която то се топи, е много по-висока от температурата на човешкото тяло и затова то се преработва и извежда от организма само частично. Останалата част от него се превръща в пластична лепкава маса, която се натрупва във вид на шлака и полепва по кръвоносните съдове, червата и други важни органи. Същият ефект ще се получи, ако вечеряме с пластилин например.

Освен за здравето, производството на този продукт косвено вреди и на околната среда, тъй като компаниите, които го произвеждат, изсичат дивите тропически гори, за да засадят на тяхно място плантации с палми от вида Elaeis guineensis, от чиито плодове се добива палмовото масло.

Впрочем, от него са известни няколко варианта, като най-полезно и натурално е червеното палмово масло, за получаването на което се използва щадяща технология, позволяваща да се запази голяма част от полезните му вещества. Цветът е червен, благодарение на високото съдържание на каротин, придаващ тази багра и на морковите и доматите. Именно червеното палмово масло се използва традиционно от коренните жители на Централна и Западна Африка, Централна Америка и Бразилия.

Но рафинираното палмово масло вече представлява друг продукт, без цвят и аромат. При обработката му то загубва полезните свойства, съдържащи се в червения вид.

Съществува и техническо палмово масло, което се използва в производството на козметика, сапун и други стоки. То съдържа изключително много вредни окислени мазнини.

Има случаи, при които недобросъвестни производители добавят именно него в своята продукция, при употребата на която в човешкия организъм се натрупват много свободни радикали, провокиращи появата на онкологични заболявания и холестеринови плаки.

Всеки сам решава какво да консумира. На етикетите у нас е отбелязано къде се съдържа палмово масло. И все пак – оставете ножа в хладилника за известно време и сами се убедете дали няма сложено малко и от него без да е изрично обявено.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки