"Добродетеля Кирил", който иска да помага на хората


Кирил Балдев
04 Октомври 2016, Вторник


Как един 15-годишен тинейджър, когато не е на училище, организира благотворителни инициативи

Автор: Диана Славчева

Свикнали сме зад благотворителните инициативи да стоят хора имотни, хора с големи финансови възможности, с две думи – богати люде. Но да помагаш на другите се оказва, че може и най-бедният, и дори този, който сам има нужда от подкрепа.

Доказва го един 15-годишен юноша – без баща и изоставен от майка си, който от седем години живее в дом за деца, лешени от родителски грижи!

Кирил Балдев е роден през май 2001 г. в пазарджишкото село Звъничево. Баща му си отива от този свят, когато момчето е на 3 години. Има и брат, по-голям с една година от него.

Днес и двамата се справят сами, без никой да им е протегнал ръка за помощ.

За разлика от връстниците си, които предпочитат в свободното си време да се забавляват, да играят игри или да висят пред компютрите, Кирил гледа да прави добри дела. Не че е чел „Тимур и неговата команда“ – кой днес разлиства такива книги?! Просто, както сам споделя, така се чувства щастлив!

Иначе признава, че му е трудно да намери приятели – такива като него. Избягва и да споделя, че живее в дом – едно, за да не го съжаляват, а и защото се е наложило мнението, че възпитаниците на такива приюти обикновено са „лъжливи и крадливи“.

Е, Кирил се опитва да опровергае тази максима. И иска да докаже, че дори да нямаш нищо, пак можеш да помагаш.

Въпреки че самият той, който учи в елитната пазарджишка математическа гимназия "Константин Величов", се нуждае от пари – за да си купи учебници най-вече, предпочита на организира благотворителни прояви в помощ на другите, вместо да хленчи и проси за себе си.

Тъй като много обича да чете книги и общо взето прекарва голяма част от времето си в читалнята на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик, неслучайно последната кауза, за която е отдали сили, е била за събиране на книги за библиотеката към НЧ „Просвета-1881“ в село Костенец – първата читалищна библиотека, на която фондът се обогатява по този начин. Кампанията приключила само преди броени дни – в последния септемврийски ден.

Там имали нужда от 500 тома книжнина – предимно ученическа, художествена и справочна литература. Кирил успял да осигури... 2100 книги.

Вече е в ход събирането на най-различни издания от всякакъв жанр за следващата библиотека – тази към читалище „Звезда“ в родното му село Звъничево. Акцията ще продължи до края на ноември. Нужно е само желаещите да се включат в благородната инициатива да се свържат с момчето чрез неговата страница във „Фейсбук“.

Регистрирал я е като „Добродетеля Кирил“. Много претенциозно! – ще кажат някои. А защо не?! Добротата и безкористността наистина владеят сърцето му. Мечтае и другите хора да прекарат живота си в подкрепа на нуждаещите се. Който както може...

И лично дава пример – освен набирането на книги за библиотеките, той е решил да предприеме възстановяване на няколко пазарджишки парка и да организира различни базари – есенни, коледни и т.н. И вярва, че когато човек дава, в един момент всичко ще му се върне двойно.

Кирил „дарява“ дори чрез поезията си – а той много обича да пише стихотворения. „Есента е твоя – подарявам я на теб“ – започва едно от тях.

И можем само да му се възхитим, да благодарим и да вземем пример от него – 15-годишния тинейджър, „Добродетеля Кирил“!



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки