Ученици от Варна преглъщат безплатно сух хляб


Ученици от Варна преглъщат безплатно сух хляб
03 Октомври 2016, Понеделник




Автор: Дина Харизанова

В понеделник една снимка обиколи „Фейсбук“, активно споделяна и предавана от приятел на приятел и от група на група. Не са спестени и множеството нелицеприятни коментари под нея.

Не, това не бе портрет на оповестената в неделя кандидат-президентка на ГЕРБ Цецка Цачева. Нито пък „селфита“ на някоя от българките, които са номинирани за генсек на ООН.

Това бе просто една снимка на... две филийки хляб. Те привлякоха вниманието на съфорумците, защото върху тях символично бе мацнато едно петънце лютеница и – колебая се как да го наречем – една „троха“ сирене!

И това не е някоя от станалите модерни напоследък арт инсталации, а... закуската на нашите деца. С огромна доза арогантна наглост създателите й я наричат  „Сандвич с лютеница и сирене"!

Да, точно такива филии раздават на малчуганите за закуска във Варненско. Доколкото се вижда на етикета, тази подигравка е дело на варненската филма за  хляб, хлебни и сладкарски изделия „ХСИ инвест“ АД. Компанията е производител и на марката френски хляб и кроасани „Лагард“.

Според надписа (по срока на годност – 1 октомври 2016 г., съдим, че сандвичът е пресен) въпросното творение съдържа хляб от пълнозърнесто и бяло брашно, бяло саламурено сирене, лютеница. Всичко това тежащо 85 г.

Не е нужно да го претегляме обаче, за да се убедим от красноречивия фотос, че поне сиренето и лютеницата присъстват в символични количества.

Срамотно е едно уж сериозно дружество, което присъства като субект в българската икономика още от 1997 г., да се гаври така с българските деца!

През миналата година в медиите също имаше протести от варненски родители, които се оплакват от качеството на безплатните ученически закуски. Тогава бе обяснено, че парите за тях идват от държавния бюджет, а общините ги разпределят по училищата. Финансирането е в размер на 72 лева за ученик годишно, което прави на ден по 48 стотинки. Та за тези пари – толкова!

И сега нищо не се е променило – варненчетата продължават да преглъщат сух хляб. А спестеното от сирене и лютеница пълни джобовете на недобросъвестните производители.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Аз съм българче.
06.11.2016 21:28:57
1
0
Управляващие превърнаха целия ни живот като тези филийки. Но в техните джобове дрънка злато и сребро. За какво им е бъдещо българско поколение? Та нали децата им учат в САЩ? И те ще се придвижат нататък. След като тук настанят араби и африканци. А тези българчета, които се хранят с подобни филийки, ще си потърсят друга земя насевер, както винаги е било. Този път бягайки от българско робство. Спогодба не става между тях и нас. А вие как мислите? 27 години не бяха ли предостатъчни да покажат мислят ли за народа? Не. Доказаха, че мислят само за себе си. Нямам никакви очаквания. Времето им изтече. За всичко има срокове. Изпуснато и възпитанието и съзнанието на младите хора. Как ще възстановите вярата на тези хора в човека? Възпитахте егоисти, мафиоти, безотговорни хора. Родители, много, не дават децата си за българска армия!!! Кой ще защитава България? Телената мрежа ли?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки