Къде и какво можем да видим по време на Европейската нощ на учените


Къде и какво можем да видим по време на Европейската нощ на учените
29 Септември 2016, Четвъртък


14 български града ще се включат в събитието на 30 септември. Вижте най-интересното от техните програми

Автор: Десант

Нощта на учените тази година се провежда едновременно в над 300 града от Европа и света. Датата е 30 септември. В България с различни инициативи ще се включат София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен. Ето накратко къде и какво можем да видим.

Вратите на лабораториите в "София Тех Парк"

ще бъдат отворени за посетители, като учените ще показват експерименти и образователни игри, а участници от "Лаборатория за слава FameLab" ще демонстрират свои проекти по новоизградения пешеходен мост на бул. "Цариградско шосе".

Останалите шест локации за столицата са Технически университет, Софийска астрономическа обсерватория, Агробиоинститут, Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей и "Музейко".

По време на Европейската нощ на учените детският образователен център "Музейко" ще чества и своя първи рожден ден с научно парти, чиято тема е "Цветове". То ще започне в 19,30 часа и ще се опита да убеди и големите, че науката може да бъде забавна. То е отворено само за посетители над 18 години.

Пловдивската нощ на учените

ще се проведе в Университета по хранителни технологии, където в 17,00 часа ще бъде открита програмата и в Института по зеленчукови култури "Марица". Ще има кулинарни състезания, изработка на фигурки от хлебна средина и декорация, фокуси за деца, дегустации на зърнени храни и напитки, научни експерименти.

Иновациите в областта на компютърното моделиране на токсични ефекти ще бъде темата на представянето на съвременни компютърни технологии в

университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Събитието започва в 16,30 часа.

Технически университет - Варна е подготвил повече от интересна, полезна и забавна „Европейска Нощ на учените 2016“. Темата ще е „Агроекология – качеството на растителните продукти и храните“, а участниците са учени, студенти и ученици.

Регионален исторически музей – Плевен

ще пренесе своите гости във времето на отглеждане на полските култури в естествени условия на древното и средновековно земеделие – източници на прехрана и оцеляване. Посетителите ще могат да съпреживеят бита, културата и начина на живот на древните българи от отдавна отминалите епохи с помощта на живата картина – фестивал в музея. 

В рамките на „Европейска нощ на учените 2016“

Югозападен университет „Неофит Рилски“

в Благоевград ще осигури достъп до три от своите изследователски структури: Център за съвременни биоинформатични изследвания, Център за функционални изследвания в спорта и кинезитерапията и Иновационен център за екоенергийни технологии.

Отворени ще са вратите на

Музея на текстилната индустрия в Сливен,

където са показани ръчното и фабричното текстилно производство от епохата на ранния неолит (VII хил. пр. Хр.) до края на ХІХ век и от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век. Демонстрирани са уреди, техники и технологии, използвани в домашното, занаятчийското и манифактурното текстилно производство. Експозицията запознава и със занаятите, свързани с производството на тъкани – копринарство (производство на естествена коприна), абаджийство (производство на груб вълнен плат), гайтанджий­ство (плетене на шнурове), басмаджийство (щампиране), мутафчийство (обработване на козина) и килимарство.

Технически университет в Габрово

ще осигури достъп до лабораторията по CNC оборудване и технологии, където са представени металорежещи машини и системи от най-високо ниво. По време на „Европейската нощ на учените 2016“ ще се проведат демонстрации с последно поколение CNC системи на Siemens и Haas, внедрени в машини, които разполагат с иновативни системи за измерване на заготовката и инструментите.

В Котел ще има нощ на отворените врати в Пантеона на Георги Стойков Раковски и в Природонаучния музей, в който се разкрива биоразнообразието на Източна Стара планина чрез близо 30 000 експоната от живата и неживата природа, разположени на площ от 1000 кв.м.


В категории: Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки