Раздадоха антинобеловите награди


Раздадоха антинобеловите награди
Шведският учен и писател Фредрик Соберг споделя от високата трибун радостта си от колекционирането на насекоми
23 Септември 2016, Петък


Сред лауреатите са изследовател на половия живот на гризачите и откривател на метод за лекуване на сърбеж по ръцете

Автор: Десант

На церемония в Харвардския университет в САЩ бяха връчени така наречените Шнобелови награди, които се присъждат за абсурдни научни постижения и странни изследвания.

Заради лъжливите тестове за съдържанието на вредни вещества в отделяните от колите газове концернът „Фолксваген“ бе отличен с премията за изобретателност. Заради скандала корпорацията трябваше да плати 16,5 милиарда долара компенсации.

Шведският етномолот Фредерик Соберг заслужи приза за изследванията ни върху двукрилите насекоми, публикувани в три тома. От трибуната той сподели, че вече 15 години пише книги, които никой не чете и накрая разбрал, че е най-добре да пише за това, което знае най-добре. А каква ще е темата не е важно.

Египтянинът Ахмад Шафик спечели наградата заради проучването си как материята на долното бельо влияе върху спарването на гризачите. Чрез проведени от него опити тоъ установил, че обличането на гащета от полиестер негативно се отразява на половото влечение при плъховете, тъй като синтетичната тъкан силно се наелектризира. Тъй като Шафик вече е покойник, премията му е присъдена посмъртно.

Друг неин носителл стана стипендиантът на университета в Оксфорд Чарлз Фостър. В продължение на месеци той изучавал планински глигани, якове, лисици, елени и птици, за да види светът през техните очи. Наблюденията и впечатленията си изложил в книгата „Да бъдеш звяр“.

Андреас Спренгър от университета в германския град Любек открил просто средство срещу сърбежа на кожата на ръцете. Той предлага страдащият да се гледа в огледало и да си чеше другата ръка. Благодарение на това упражнение, според него, мозъкът се лъже, а сърбящия крайник не страда толкова много от разчесването.

Професорът по психология от университета в Тенеси Гордън Логан с негови колеги от Канада и Европа пък се окичиха с наградата заради извършеното от тях социологическо проучване за лъжата. То позволило да се установи, че най-виртуозни лъжци са младите хора.

Антинобеловата премия се връчва „за достижения, които първо ни карат да се смеем, а после – да се замисляме“. Тя е учредена през 1991 г.  от списание „Анали на невероятните изследвания“. Победителите получават наградата от ръцете на истински нобелови лауреати.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки