С фестивал на занаятите, военни духови оркестри, изложби и концерти Велико Търново пет дена чества Независимостта


С фестивал на занаятите, военни духови оркестри, изложби и концерти Велико Търново пет дена чества Независимостта
20 Септември 2016, Вторник


Мащабни тържества за честване на 108 години от обявяването на Независимостта ще има във Велико Търново от 21 до 25 септември

Автор: Здравка Христова


Първи фестивал на занаятите ще се проведе в старопрестолния град в дните около 22 септември. В изложението на Самоводската чаршия своята продукция ще представят занаятчии от цялата страна. За демонстрации и открити уроци врати ще отворят всички работилници на старинната търновска улица.

Пърформанси на улични артисти, концерти, арт инсталации и още много интересни събития ще се случат в дните от 23 до 25 септември в Стария град. Паралелно с фестивала там ще се проведе и поредното издание на Нощ на Самоводската чаршия. 

Двете събития са част от съпътстващите прояви, посветени на 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Специален празничен подарък за търновци и гостите на града е и 3D мапинг спектакълът „Величието на Асеневци”. Той ще бъде излъчен на 24 септември от 21 часа на паметника на Асеневци и художествената галерия „Борис Денев”.

Празничният 22 септември ще започне в 7,30 часа със света литургия в историческия храм „Св. 40 мъченици”, която ще отслужи митрополит Григорий. Там актьори ще представят историческа възстановка на обявяването на Независимостта от княз Фердинанд и групата на нотабилите – знатните граждани, участвали в управлението на Българското княжество.

В 9 часа следва празничен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. По стар обичай, всички посетители в двора на „Св. 40 мъченици” ще могат да си хапнат от вкусните търновски мекици, каквито са били раздавани на войниците, както пишат летописните хроники.

По традиция честванията ще продължат с военен ритуал в 10,30 часа на крепостта Царевец. На пирамидата на Независимостта там ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност. След това с празнично шествие гостите ще се отправят към площад „Майка България”.

За 15 часа е насрочено тържественото официалното откриване на най-новия туристически обект във Велико Търново – крепостта Трапезица. Официален гост на събитието ще бъде първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Оглавяваната от нея фондация дари 1,250 млн. евро за преобразяването на историческия хълм. От съображения за сигурност граждани няма да бъда допускани на церемонията.

За огромен принос и високата ангажираност на Алиева в популяризиране и опазване на културно-историческото наследство на старопрестолния град президентшата е удостоена със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

Церемония по присъждане на отличието ще се състои в музей „Възраждане и Учредително събрание” от 16 часа. Тогава първата дама ще получи и званието „Доктор хонорис кауза” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Духови формации от три държави ще пристигнат във Велико Търново за десетото издание на Международния фестивал на военните оркестри. Престижният форум ще се проведе от 21 до 23 септември и е част от съпътстващите прояви, посветени на 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Музикантите под пагон от състава на Трети армейски солунски корпус ще пристигнат от Гърция специално за фестивала.

Участие са заявили и изпълнителите от Представителния оркестър на военноморските сили в град Констанца, Румъния. Третият духов състав от чужбина е Македонският представителен военен оркестър. В програмата ще се включат още Пловдивският оркестър на военно-въздушните сили и Фестивалният военен духов оркестър към НВУ „Васил Левски” в старата столица.

Фестивалът ще започне на 21 септември от 16,30 часа с празнично дефиле на участниците по улица „Васил Левски” в посока театъра. Там от 17 часа ще се състои официалната церемония по откриването.

Фестът ще продължи на 22 септември, когато от 11,30 часа представителните армейски оркестри ще участват в празнично шествие от крепостта Царевец към паметника „Майка България”. От 12,30 часа пред сградата на Централната поща ще започне и шоу спектакълът на музикантите.

Фестивалната програма ще завърши на 23 септември с двучасов концерт. Той ще се проведе от 11 часа на площада пред крепостта Царевец. Там всички търновци и гости  на града ще могат да се насладят на изпълненията на армейските състави.

В празничния 22 септември старостоличани и туристите във Велико Търново ще имат богат избор от културни мероприятия, които да посетят. Входът за крепостта Царевец и църквата „Св. 40 мъченици”, както и за всички останали музейни обекти ще е безплатен. За музея на силиконовите фигури, представящ Средновековния Търновград, входът е платен.

По традиция за празника Регионалният исторически музей организира безплатно екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” с начален час 14, в който са включени църквите в Асенова махала и Царевец.

Две изложби ще бъдат експонирани по случай празника в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. От 16,30 часа с прожекцията на филма за Петър Дънов - „Учителя и Търново” се открива експозицията  „Цветовете на светлината”. От 23 часа вечерта до 6 часа на следващия ден в едно уникално нощно събитие всички жители и гости на старопрестолния град ще имат възможност да разгледат отблизо историческите платна на големия живописец Васил Горанов в изложбата „Поуките от историята”.

През целия ден на открити сцени ще пеят и свирят народни оркестри и великотърновски музикални формации.

Традиционно от 18 часа на 22 септември започва „Голямото търновско хоро”.  Стотици майстори или любители на неравноделните български ритни ще могат да се хванат един до друг в хоровод. Единият край на хорото ще е пред сградата на театъра, а другият е най-малко един километър по-далече -до Паметника на обесените.

Час по-късно на площад „Цар Асен Първо” демонстрация на строеви хватки с оръжия ще изпълни Представителната част на НВУ „Васил Левски” . След тържествената заря-проверка на площада от 20,15 минути ще започне и аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, а честванията ще завършат с празнични илюминации.


По традиция се извива голямото търновско хоро, но което се хващат стотици любители на неравноделните български ритми Творбата “Въстанието на Асен и Петър” на Васил Горанов е част от нощната изложба за Независимостта във Велико Търново С пищно дефиле, водено от представителните военни роти, преминава празникът във Велико Търново Демонстрациите на строева подготовка и хватки с оръжие са част от фестивала на военните духови оркестри Крепостта  Царевец е едно от възловите честа за честванията Много от културните прояви и фестивали ще бъдат съсредоточени на Самоводската чаршия


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки