"Арабеск" покори Рим и София


18 Септември 2016, Неделя




Автор: Дина Харизанова

След като на 12 септември балет „Арабеск“ откри сезона „Светове на сцената“ на най-престижния театър в Рим – „Аржентина“, с един от най-успешните си спектакли „Кармен колекция“, на празника на София трупата поздрави със зрелищния си спектакъл от сцената на столичния Музикален театър и българската публика. В ролята на Кармен зрителите наблюдаваха изящното изпълнение на примата Константина Ханджиева.

Във Вечния град постановката дебютира пред претъпканата с над 700 души емблематична зала на театъра, основан през 1732 г. и е издигнат върху руините на античната римска Курия, където е била голямата аула на древноримския сенат. Неговата сцена е една от най-големите в Европа, в състояние е да посрещне и най-пищни спектакли. Благодарение на възможността за бързо преконфигуриране на пространствата, залата се използва за симфонични концерти, танцови спектакли, конференции, кинопрожекции и др. изяви.

„Отдавна не бях виждала такова нещо – абсолютна тишина в салона по време на представлението, след което всички избухнаха в ръкопляскания. Освен че и аз съм щастлива и много горда, смятам, че балет „Арабеск“ направи един не само невероятен спектакъл, но и представи България в най-добрата й светлина" – гласи един от отзивите за представянето на българските танцьори.

Балет "Арабеск” е създаден през 1967 г. и е единствената авторитетно наложила се трупа в България за осъществяване на съвременни постановки, базирани на неконвенционалните тенденции в съвременния танц. От 2000 г. директор на трупата е хореографът Боряна Сечанова.

В репертоара си “Арабеск” има над 100 постановки. Методът на отворена сцена прави трупата място за реализация на талантливи български и чуждестранни хореографи, композитори и сценографи, където традиция и авангард се провокират взаимно.

През своите близо четиридесет години на съществуване балетът е гостувал в десетки страни на петте континента по света.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки