Десет дни ще продължават честванията от освобождението на Родопите в Смолян


Десет дни ще продължават честванията от освобождението на Родопите в Смолян
Снимка: Смолян днес
11 Септември 2016, Неделя




Автор: Десант

Община Смолян подготвя десетдневна богата културна програма, посветена на 104 години от освобождението на Родопите от турско робство.  На паметната дата 21 октомври, на която през 1912 г. османците са разбити при връх Средногорец (наричан Малката Шипка), в Смолян ще бъде представен премиерния спектакъл „Невястата” на фолклорен ансамбъл „Родопа”. На този ден ще бъде открит и театралният фестивал „Забранено за възрастни”.

В рамките на честванията са предвидени и много други театрални, музикални и художествени събития.

Нека по този повод си припомним


заветните думи на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите:


„България е малка, но е кътче от Рая и в нея живее храбър и героичен народ“.
На билото на планината над Смолян е бил строен 21-ви пехотен полк и полковникът е трябвало да съобщи на войниците си, че има заповед за отстъпление до Рожен, която той не иска да приеме. Това и казал: „Юнаци! Турците са седем табора и изкарват дългобойните си оръдия. Ако те ги изкарат на върха, ще изгорят българските села“.
И когато попитал войниците дали искат да отстъпят, те извикали като един: „Не! Не сме съгласни“.

„Тогава решавам сам. Поемам риска на моя отговорност. Аз не ще отстъпя селата, в които вчера бях посрещнат като освободител. Вие, мои храбри юнаци, сте синове на героите на Шипка. Несломима е вярата ми в мощта на моя полк. През моя труп само когато мине врагът – тогаз... ще отстъпя“ – заявил Серафимов.

И всички войници пожелали полковникът да им разреши да изиграят последното си хоро преди боя.

От раниците били извадени две гайди, с които засвириха хоро. И се завъртяха три керкерела (кръга) около полковник Серафимов. Войниците щяха да го бранят до смърт. Очакваше ги най-голямото сражение – последното за някои.

На 19, 20 и 21 октомври 1912 г. валеше дъжд и пръскаше сняг. Влачеха се мъгли и скриваха хоризонта. 21-ви пехотен Средногорски полк се бе пръснал по чукарите. Срещу им идеха седем турски табора, но нашата войска удари центъра на вражеските сили. Тогава започна боят. Решителният бой.

Само в този ден на връх Средногорец полкът изстреля 82 хиляди патрона и 673 снаряда от планинските оръдия. Врагът беше разбит. Пленени бяха 200 противникови войници. По-късно 5 хиляди български воини влязоха в бой с 40 хиляди турци и Авер паша бе принуден да предаде оръжието си.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки