Тържества и венци за 100-годишнината от Тутраканската епопея


Тържества и венци за 100-годишнината от Тутраканската епопея
04 Септември 2016, Неделя


Пред паметта на героите сведоха глави и депутати от НФСБ и ПФ

Автор: Десант

С много вълнуващи прояви и внушителна възстановка на 4 септември в Тутракан тържествено бе отбелязана 100-годишнината от героичната Тутраканска епопея.

Мемориалният комплекс „Военна гробница – 1916“ край дунавския град бе домакин на проведения по този повод Национален събор – възпоминание.

Акцент в отбелязването на стогодишния юбилей от съдбовната битка бе величествената възстановка на драматичните сражения около превземането на Тутраканската крепост, разразили се преди един век между българската войска и неприятелските румънски, сръбски и руски военни части.

„Живата картина“ бе пресъздадена от членове на Национално дружество „Традиция“, НВУ „Васил Левски“, както и от възстановчици от румънските дружества „Традиция“ и „Дойчес Фрайкарис“.

Представителният духов оркестър на ВМС изнесе спектакъла „Вълна“.
Венци и цветя в памет на героите, загинали при Тутракан и във войните за Национално освобождение и обединение на България поднесоха председателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов и депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев, регионалният координатор на патриотичната партия за Силистренска област Йордан Ковачев, както и зам.-председателят на Народното събрание и кандидат за президент на коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Красимир Каракачанов и много други народни представители.

„Тутраканската битка е най-важният сблъсък с румънските, а впоследствие и с руските и сръбските войски. В резултат на тази величава победа българската армия получава възможността да навлезе в сърцето на Добруджа и да я прочисти от враговете. Тази победа поставя началото на освобождението на Добруджанския край“ – коментира Валери Симеонов.

„Битката при Тутракан се равнява по значение на превземането на Одринската крепост“ – оцени значимостта на героичните събития отпреди едно столетие Красимир Каракачанов.

„Тази част от историята – нашето участие в Първата световна война и военните действия в Добруджа, бяха забранени и неизвестни за хората. Явно по идеологически съображения. Не е могло да се говори, че сме воювали с румънци, руснаци и сърби на Добруджанския фронт, а боевете са били невероятно жестоки. Крепостта е била невероятно укрепена, а българският войник я превзема за два дни”, заяви пред агенция „Фокус“ адмирал Пламен Манушев.

На тържествата присъства и генерал-майор Тодор Дочев – правнук на един от участниците в Тутраканската епопея. Като началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София на него бе връчена гилза с пръст от мемориала край Тутракан, който представлява най-голямото на територията на България военно гробище от войните за национално обединение.

По повод бележитата годишнина в национален план е предвидено издаване на книга за паметта на Добруджа с пълен списък на всички загинали на Добруджанския фронт. Отделно, Община Тутракан съвместно с монетния двор е поръчала изработката на позлатена значка „Тутраканска епопея“ в 100 броя, по модел на един единствен екземпляр, останал за спомен отпреди век.

100-годишнината от Тутраканската епопея ще бъде отбелязана на 5 септември и в Търговище. Тържествата там ще започнат с откриването на изложбата „Тутракан – 1916 и 45-а Тутраканско корпусна артилерийска бригада“. Ще бъде прожектиран и филмът „Достойни за удивление”, който е създаден по поръчка на Генералния щаб на Българската армия. Пред Войнишкия паметник в града вечерта ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на курсантски блокове от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет.



В категории: Репортажи , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки