Крепостта Русокастро е с голям потенциал за атрактивен туристически обект


Крепостта Русокастро е с голям потенциал за атрактивен туристически обект
02 Септември 2016, Петък




Автор: Десант

Ден-два, след като от Министерството на туризма обявиха, че учредяват Годишни награди, целящи за насърчат развитието на туристическия сектор, шефката на ведомството Николина Ангелкова лично посети някои от най-атрактивните археологически обекти в района на българското Черноморие.

В първия ден на септември тя разгледа уникалната антична куполна гробница край Поморие и обсъди с местното общинско ръководство възможностите за популяризирането на този изключителен шедьовър на древната архитектура.

На 2 септември Николина Ангелкова премина по средновековния калдъръм, по който преди повече от седем века са вървели българският цар Иван Александър, византийският император Андроник ІІІ Палеолог и много други именити владетели. Той е представлявал главния път, водещ до централния вход на крепостта Русокастро, където през 1332 г. се състои последната победоносна за България битка срещу Византия.

Внушителното укрепление се издига на границата между двете могъщи в миналото държави.

Археологическите разкопки се извършат от екип на РИМ-Бургас с научен ръководител Милен Николов и зам.-ръководител Доротея Гюрджийска. Ден след ден, камък след камък археолозите разкриват структурата на крепостта, която се оказва, че е изключително сложна. За съжаление, голяма част от нея е разрушена по време на проведеното в околността през 1982 г. международно военно учение на страните от тогавашния Варшавски договор – „Щит 82”. Въпреки нанесените върху старината поражения, на места археолозите днес разкриват зидове с височина до 3 метра.

Министърът на туризма Николина Ангелкова остана силно впечатлена от внушителния мащаб на съоръжението и видя голям потенциал в разработването му като атрактивна туристическа дестинация.

Тя пое ангажимент да окаже съдействие за по-бързото извършване на консервационно-реставрационните работи след разкриването на археологическите структури, за да може обектът в най-скоро време да посреща посетители.

Ангелкова обеща нейното ведомство да подпомогне и изграждането на посетителски център, както и съответното благоустрояване на района със старините.

Преди време и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров сподели също мнението, че „крепостта Русокастрон може да бъде една от най-големите туристически атракции в Бургаска област, която да се посещава от десетки хиляди туристи по Черноморието”.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Генади Савов
03.09.2016 18:37:11
0
0
С изв.за писм.грешка-Русокастро е.
2
Генади Савов
03.09.2016 18:22:26
0
0
С изв.за писм.грешка-деспот е .
1
Генади Савов
03.09.2016 18:18:36
0
0
Цар Иван Александър е бил син на деспат Срацимир Шишман от Видин.Иван Александър е бил следователно брат на цар Михаил Шишман.Ромейският император Андроник завзел много бълг.крепости по Черно море и гр.Ямбол също.Като,млад цар ок.1331 год.той е бил добър войн и стратег,като е победил ромеите при крепоста Русокастро.Бълг.войска била ок.8000 пешаци и 3000 наемници-татари от Кримското-татарско ханство.Татарите били тюрки-мюсулмани и тяхни бегове служили за злато на българите.Византийците имали ок.3000 души бойци.Бълг.пехота настъпила в бълг.боен ред ср.ромейската войска.Татарите нападнали ромеите по двата фланга.Византийците били разбити и се скрили в Русокастро.Ромейският владетел поискал мир и върнал на българите черноморските крепости,кадето самите граждани българи изсякли ромейската войска в тях.Ямбол и Анхиало и тамошна Тракия били български.Византийците вече знаели,че българи и татари са съюзници и нее лесно да се воюва с България.Рускокактро е град символ на българският войнски дух.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки