Термоси и меню за маса като реклама на селската програма


Термоси и меню за маса като реклама на селската програма
01 Септември 2016, Четвъртък


И Земеделското министерство ще похарчи около милион за пиар с ненужни джаджи


Министерството на земеделието и храните (МЗХ) рекламира Програмата за развитие на селските райони с менюта за маса, антистрес топки, дъждобрани и термоси. Вкус към подобни рекламни материали, но за образование, показа и просветното ведомство.

В рамките на четири месеца МЗХ е обявило две обществени поръчки за „Изработка на дизайн, брандиране, отпечатване и доставка на рекламно-информационни материали за нуждите на ПРСР (2014-2020 г.)“. Първата е публикувана на 14 април, а втората – на 4 юли, като общата им стойност е 900 000 лева без ДДС.

От първото обявление става ясно, че МЗХ ще похарчи 700 000 лева без ДДС за 39 вида рекламни материали, сред които 2000 антистрес топки, по 750 футболни, баскетболни и волейболни топки, 2000 самозареждащи се фенерчета, 1500 термоса с по две чаши и пр. В обхвата на поръчката влизат още 2500 химикалки за работа с тъч скрийн дисплеи на смартфони, 2500 химикалки с вградена флаш памет, 12 500 тефтера от екоматериали, 1500 дъждобрана, 6000 чадъра.

Сред рекламните материали са още аудио слушалки, флашки, порцеланови чаши, термораници и кожени бизнес раници, шапки, торбички от плат и хартия, външни батерии, баджове с клипс, тематични ключодържатели и луксозни комплекти за вино. Поръчани са и 500 бр. тематични пъзели за малки деца, брошури, календари, папки, дипляни.

Всички рекламно-информационни материали следва да бъдат изработени съгласно общата визия, лого и слоган на новия програмен период:

„Една посока. Много възможности”,

се посочва в обявлението.
Обществената поръчка е за 12 месеца, а желаещите да участват трябва да внесат гаранция в размер на 7000 лева. Търгът е ограничен до предприятия, ползващи се със закрила, а именно специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания. Сред условията е участниците да са изпълнили минимум 3 сходни с предмета на настоящата поръчка услуги през последните три години.

Най-голяма тежест при класирането е имала цената – тя дава 50 точки, по 20 точки тежест дава срокът за отпечатване и доставка на материалите, дизайнът и качеството на брандиране и оформление на рекламните материали и сувенири.

Постъпилите само три оферти – от фирмите „Мердад“ ЕООД, „Темпус.БГ“ ЕООД и „Про Систем“ ЕООД – са били отворени на 27 май т. г..

„Мердад“ ЕООД на юриста Милан Милчев Зарев е с широк спектър на компетентност, тъй като миналото лято е кандидатствала за обществената поръчка за „Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари“ на Министерството на туризма с прогнозна стойност до 753 000 лв.

По данни от Търговския регистър Зарев участва или е участвал в управлението на множество фирми с различен предмет на дейност – реклама, работно облекло, предоставяне на юридически услуги, производство на растителна и животинска продукция, ресторантьорска дейност и други.

„Темпус.БГ“ е варненско дружество със собственик Тодор Руменов Добрев. То е специализирано в IТ решения, сервиз и поддръжка на компютърна и комуникационна техника, развойна дейност в сферата на информационните технологии.

Името на Добрев също присъства в серия от фирми, отново с разнообразна дейност от ресторантьорски услуги до интернет продажби. Миналата година неговата компания е спечелила обществена поръчка на стойност близо половин милион лева без ДДС за „Изграждане и абонаментно сервизно обслужване на производствена линия за издателска дейност в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна“. Според публичната платформа на Бивол.БГ, фирмата е спечелила общо 28 обществени поръчки.

„Про Систем“ е софийска фирма, регистрирана на името на Бойко Атанасов Ламбаджиев, с предмет на дейност производство и реализация на селскостопанска продукция, а също консултации в сферата на политическия и идеологическия маркетинг. Със строително проектиране се занимават други две от фирмите на Ламбаджиев. Според базата данни на Бивол.БГ, една от тях – „Ламбаджиев Стандарт“ ООД, е спечелила 135 обществени поръчки на общини, МВР, Министерството на правосъдието, Висш съдебен съвет и други.

През юли тази година Министерството на земеделието и храните обявява втора обществена поръчка за „Изработка на дизайн, отпечатване, брандиране и доставка на рекламни и печатни материали за нуждите на МЗХ“. Този път стойността й е 200 000 лева без ДДС, но асортиментът от рекламни материали е обогатен.

Той включва табелки за маса, бланки за меню за маса, подаръчни кутии и други. Изискванията към участниците са да са реализирали минимум 100 000 лв. оборот през последните три години в сферата, попадаща в обхвата на поръчката. Междувременно срокът за отваряне на получените оферти е бил удължен и това е станало на 17 август. Все още няма информация кои са фирмите кандидати.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки