Чудодейните сили на скромния магданоз


Чудодейните сили на скромния магданоз
31 Август 2016, Сряда


Той тонизира гладката мускулатура, премахва отоците и изчиства от токсини


Преди векове хората гледали на магданоза като на източник на беди. В Древния Египет, Древна Гърция и Древния Рим той олицетворявал скръбта. Съгласно легендите, това растение се е появило от пролятата кръв на убития син на един от боговете. В дните на религиозни тържества по тъжни поводи участниците в шествията се окичвали с венци от зелен магданоз, а блюдата, приготвени с него, се поднасяли само на погребения. За човек, чиито дни са преброени, се казвало: „Нужен му е само магданоз“.

По-късно най-напред знахарите и лекарите, а после и съвременната медицина доказали, че това растение представлява уникален склад на полезни и жизнено необходими за човешкия организъм вещества. Неговото латинско название – „петроселинум“, означава „растящ върху камък“ и идва от това, че диворастящият прародител на градинския магданоз се е срещал върху каменистата почва в южните части на Гърция.

В народната медицина на много страни тази подправка заема отколе почетно място – с нейните листа лекували рани, със сока й, смесен с лимон, премахвали луничките.
Апропо, в 100 г млади стъбла от магданоз се съдържат две дневни норми от витамин С. Това е четири пъти повече, отколкото в 100 г лимони. А по съдържание на каротин магданозът не отстъпва на всепризнатия шампион – моркова.

Той също така има способността да извежда от организма токсичните вещества и тежките метали. Освен това, регулира солевия обмен.

Народният опит е доказал безапелационно неговите широки лечебни възможности. Растението съдържа още много етерично масло, гликозиди, белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, фолиева киселина, минерални соли.

То оказва общоукрепващо, потогонно, диуретично, спазмолитично, тонизиращо гладката мускулатура и болкоуспокояващо действие. Прилага се при авитаминоза, отпадане на силите, малария, простатит, възпалителни гинекологични заболявания и маточни кръвоизливи, възпаление на пикочния мехур, жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, сърдечни отоци, метеоризъм, чревни колики.

Листата му се налагат на местата, ухапани от комари и пчели.

Свежият сок – от листата и корените му, пък е полезен при остри и хронични възпаления на пикочния мехур. Приет по 1-2 ч.л. 3 пъти на ден действа като прекрасно диуретично средство и помага при отоци.

В случай на отлагане на соли в организма се счукват корени от магданоз, пащърнак, целина и чесън и се смесват с лимонов сок. 2 ч.л. от сместа се разрежда с 2 чаши вода и се кипва. Пие се по 1 с.л. 3 пъти на ден.

При уморени очи е нужно да се направи компрес от растението. Приготвят се марлени торбички с подходящ размер, които се запълват със ситно нарязан магданоз и се пускат в гореща вода. След като се отцедят и леко изстинат, се поставят върху затворените клепачи за 3-4 минути. След това върху очите се държат известно време накиснати в хладка вода памучни тампони.

Маска от счуканите зелени стръкове и листа на подправката избелва старческите петна и луничките.

При разстройства с менструацията и възпаление на простатата се взимат 4 ч.л. сухи или пресни корени, заливат се с ½ ч вряла вода, оставят се да престоят 8-10 часа и от получената настойка се пие по 1 с.л. 3-4 пъти на ден половин час преди хранене.

Магданозът помага и при наднормено тегло. За целта се приготвя настойка, като се смесят 15 г семена от магданоз, 15 г корени от глухарче и 15 г листа от мента и от получения микс се вземат 2 с.л., които се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да престоят 30-40 минути. Цялото количество се изпива сутрин на гладно.

Като профилактично средство за запазване на зрението се използва отвара, която се приготвя като 1 с.л. магданоз се залее с 200 мл гореща вода, кипва се 30-40 минути, охлажда се и се прецежда. Приемат се по 2 с.л. 3-4 пъти на ден преди хранене.
Предупреждение! На бременните жени не се препоръчва да пият повече от 2 с.л. магданозен сок, защото това може да доведе до възникване на заплаха от абортиране.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки