Бургаски съд пусна под символична гаранция трафикант на мигранти


Бургаски съд пусна под символична гаранция трафикант на мигранти
Прокуратурата настояваше на Джелебов да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”, но и той бе пуснат срещу парична гаранция
26 Август 2016, Петък




Автор: Десант

Районна прокуратура-Бургас протестира мярката за неотклонение „парична гаранция“ от 4000 лв., определена от Окръжния съд в града спрямо Атанас Джелебов.
На 15 август той бе арестуван, след като при полицейска проверка в луксозния джип BMV-X5, управляван от него, бяха открити цели 20 нелегални мигранти, десет от които – ненавършили 16-годишна възраст.
Тъй като за това тежко умишлено престъпление законът предвижда затвор от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лева, прокуратурата настояваше на Джелебов да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”, но той бе пуснат срещу парична гаранция.
Прави впечатление разликата в подхода на съдии от Районен съд-Бургас към идентични казуси. При същата полицейска проверка в морския град, при която бе арестуван Атанас Джелебов, органите на реда задържаха негов съучастник, също превозващ незаконно влезли в страната чужденци.
В джип Mercedes ML, управляван от бургазлията Ангел Мечев, полицаите намериха 19 чужденци, наблъскани като сардели. И в този случай трафикантът превозва малолетни – девет от пътниците в колата не са навършили 16-годишна възраст.
Освен това се оказа, че  Мечев, който има автосервиз, взел джипа на семейство, което оставило колата за ремонт и заминало на почивка в чужбина. Любопитна подробност е, че пуснатият под гаранция Атанас Джелебов посрещна Ангел Мечев пред сградата на съда с думите: „Чакам те да пием по бира”.
В този случай обаче, съдът реши задържаният да остане в следствения арест с мярка за неотклонение „задържане под стража”. Вероятно за това решение на Темида на везните е натежала информацията за богатото криминално минало на Мечев, който е осъждан 8 пъти - за кражби, управление на автомобил в пияно състояние и др.
Явно съдията споделя мнението на прокурора, че ако бъде пуснат срещу парична гаранция например, Мечев може да се укрие или да извърши друго престъпление.
„Новост” в каналджийския бизнес в Бургаска област е включването в него на чужденци, при това граждани на Сирия, откъдето наистина идват мигранти, които могат да кандидатстват за статут на бежанци.
Преди дни Районна прокуратура-Царево привлече по реда на незабавното полицейско производство като обвиняеми сирийците Джамил Д., Мохамед С., Абдулах М. и Мохамед М., заловени посред нощ на 19 август в местността Сърпии, близо до село Бродилово, общ. Царево, където минава и граничната река Резовска. Четиримата превели пеша през границата идващите от турска територия 29 граждани на Сирия, 15 от които малолетни. Сред навлезлите на българска земя нелегални мигранти имало и бебе на три месеца.
Четиримата каналджии са обвинени по член 280 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 г. до 10 г., глоба от 10 000 до 30 000 лв. и конфискация на част или цялото имущество в полза на държавата. Джамил Д., Мохамед С., Абдулах М. и Мохамед М. не са регистрирани в България като мигранти, кандидатстващи за бежански статут.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
29.08.2016 10:51:03
0
0
BRAVO!ZA TRAFIKANTITE-SVOBODA POD MINIMALNA PARI4NA GARANTZIJA,A ZA TEZI KOITO GI ZALAVJAT
-ZADARZANE POD STRAZA!?AFERIM,MASHALA,A4KOLSUM NA,,PRAVOSADIETO,,V NAI-DOBRIJA GRAD ZA ZI
VEENE-BURGAS!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки