На Панагия в Кюстендил пекоха хляб в соларна фурна


На Панагия в Кюстендил пекоха хляб в соларна фурна
22 Август 2016, Понеделник


В деня на големия църковен празник, популярен като Голяма Богородица, в Кюстендил отбелязаха Панагия – ритуал, известен и като „Въздигане на хляба".

Автор: Десант

Разчупени бяха от трите погачи, замесени в двора на църквата „Св. Теодор Тирон" в село Соволяно, а участници в събитието представиха своите обредно подредени маси, отрупани с изпечени в поница зелници, замесени със спанак и червен пипер шарени пити, погача от разноцветни сладки, подредени като рози.
Сред атракциите бе хляб, изпечен на соларна пекарна, „захранвана“ единствено и само от слънчевите лъчи. Тайната на това „чудо но техниката“ отстои на 150 милиона километра от нашата планета. „Слънцето изпраща енергия, като на 1 кв. м се падат около 800-900 вата, които ние използваме", разказва един от изобретателите на фурната – Христофор Скандалиев от клуб „Зодиак".

Школата по иконопис „Духовна пътека за млади зографи" пък демонстрира за първи път техника за рисуване на икони върху стъкло с помощта на брашно. Мирослава Таскова от РИМ- Кюстендил пък демонстрира как се мели брашно с камъни отпреди 8 хилядолетия.
Празникът бе използван да се възпитат най-малките в нормите на здравословното хранене – те омесиха питки от пълнозърнесто брашно, кафява захар и различни семена.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки