Какво да правим при обездвижване


Какво да правим при обездвижване
11 Август 2016, Четвъртък


Летният сезон може да се използва пълноценно за по-голямо физическо натоварване и спорт

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Нашият организъм е така устроен, че непрекъснато се нуждае от движение. Японски изследователи са установили, че минималната доза физическа натовареност е 100 крачки на ден. При хора, водещи малко подвижен живот, се намалява притокът на кръв към сърцето. По тази причина, за да поддържа кръвообращението в границите на нормите, сърцето учестява своите съкращения, като отнема от времето за „отдих“. Всичко това се дължи на отслабения мускулен тонус на краката.
Разбира се, не бива да се забравя, че промените в кръвообращението, сърдечната дейност и т.н. (в резултат на слаба двигателна активност) не остават изолирано явление. Много често те са причината за появата на заболявания, които започнахме да наричаме „болести на цивилизацията“. Още по-правилно би било, ако ги наречем „болести на обездвижването“ – това са: сърдечен инфаркт, гръдна жаба, мозъчни кръвоизливи и други.

Учените са категорични – движение и само движение. А почивният сезон е особено подходящ за това. Отдихът на море например сам по себе си предразполага към физически усилия, но ако си сложим ръце на сърцето и си признаем, че с часове лежим по плажовете и после бързаме към леглата, ще се уверим, че се налагат множество корекции на дневния ни режим.
Няма никакво съмнение – на първо място трябва да се увеличи дългът на морските спортове: плуване, гребане, ветроходство, каране на водно колело и т.н. Особено полезна за тялото е и утринната гимнастика на морския бряг, която може да се съчетание с въздушни и водни бани.

Но това не значи, че непременно всички ще започнат да бягат или да извършват физически упражнения, без оглед на възрастта и състоянието на организма. След консултация с лекар нетренираните и особено по-възрастните хора трябва да започнат с леки упражнения, които да извършват бавно и при дълбоко дишане. Колкото по-разнообразна е гимнастиката, толкова по-силно е влиянието й върху целия организъм.
И все пак най-универсалното физическо натоварване си остава ходенето. Чрез него се увеличава енергийният разход на организма. Например джапането по пясъчна ивица със скорост 100 метра в минута изисква близо 10 килокалории енергиен разход за същото време. Разбира се, туристическият излет, съчетан с различни спортни игри на открито, също е прекрасно средство срещу обездвижването и заседналия живот.

Както посочват нашите изтъкнати учени климатолози, с голяма популярност се практикува т. нар. теренно лечение. По същество то представлява ходене по определени маршрути с установен наклон на пътя. Теренно лечение е въведено най-вече за трениране на сърдечно болните, но с успех се прилага и при здрави, но обездвижени и напълнели хора.
Край морския бряг подобна практика може да се разшири, като в нея се включват и елементите на лечебната гимнастика, въздухолечението, въздушните и слънчеви бани и морското къпане. Съчетано с особеностите на крайбрежния климат, теренното лечение може да се приложи и при хронични белодробни заболявания, болести на обмяната на веществата, неврози и други.

Установено е, че през летните месеци двигателният режим край морето трябва да се провежда в утринните и вечерните часове, за да се избегне прегряването на организма и обременяването на сърдечносъдовата система. Специалистите препоръчват край морския бряг да се практикуват и по-динамични спорове като волейбол, баскетбол, тенис, колоездене и други.


В категории: Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки