Националният фронт защити дребния бизнес


Националният фронт  защити дребния бизнес
Патриотите от НФСБ бяха единствените, които подкрепиха каузата на малките производители на домашна ракия и собственици на казани
29 Юли 2016, Петък


След натиска на патриотите парламентът върна старите правила за дейността на малките производители на ракия

Автор: Десант

Законопроектът за промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) бе приет на първо четене от Народното събрание. На свое заседание от 27 юли със 139 гласа „за“, един „против“ (от АБВ) и трима „въздържали се“ (от ДПС) парламентът върна старите правила за дейността на малките производители на домашна ракия и собственици на казани и отхвърли новите предложения, които, ако бяха въведени, щяха да съсипят дребния бизнес в този бранш.
Главна заслуга за победата на здравия разум в НС има лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов. Именно той бе автор на тези текстове в закона, които облекчават дейността на производителите на домашна ракия.

Благодарение на неговото настояване, НС отмени лобистките поправки в ЗАДС, които обслужваха спиртните монополисти като винпром „Пещера“.
Най-скандалните от тях бяха въвеждането на максимална вместимост на съдовете за варене на ракия до 500 литра (сега се връща старото положение казаните да са до 1000 литра), ограничаването да не може да се варят спиртни напитки в домашни условия през цялата година, ами само за 6 месеца – от юли до декември. Падна също така и предвиденото от лобистите завишение на данъците за най-малките производители (1100 лева за всеки хектолитър чист алкохол са непосилна сума за собствениците на казани, затова от НФСБ настояваха докрай данъкът да бъде наполовина).

„Когато става дума за защита на дребния бизнес, парламентът не трябва да се разделя по цвят и партийна принадлежност, а да застане единодушно зад малките български производители, срещу монополите. Няма ляво, няма дясно, щом става въпрос за българската традиция“, заяви Валери Симеонов преди гласуването на поправките.
Той бе категоричен, че лобистките поправки по никакъв начин не посягат на незаконните спиртоварни, които не са регистрирани в митниците и в НАП. Вместо това, държавата се готвеше да нанесе удар върху законния бизнес и по този начин косвено да стимулира незаконното производство на фалшив алкохол (което често води и до смъртоносни последици).

Над 1500 семейства в страната бяха заплашени да останат без поминък, а това щеше да повлече негативни последствия и за дребните производители на грозде. Те продаваха своята продукция главно на собственици на ракиени казани, а властта ги принуждаваше да дават стоката си на големите винпроми. Които в повечето случаи разполагат със свои собствени лозови масиви и поради тази причина извиват ръцете на дребните лозари.
Единствени техни защитници в крайна сметка се оказаха патриотите от НФСБ. Още на 3 декември 2015 г., малко след като НС гласува лобистките поправки, от Патриотичния фронт контрираха с внесен законопроект за изменение на ЗАДС, за връщане на старите правила. Той бе изготвен от депутатите от ПФ Валери Симеонов, Христиан Митев, Борис Ячев, Валентин Касабов, Петър Петров, Славчо Атанасов и Димитър Байрактаров.

Промените на лобистите, просъществували за кратко, предизвикаха бурни протести от страна на собственици на казани за изваряване на ракия и дребни производители на грозде. Казанджии от цялата страна, обединени в новосформираното Национално сдружение „Българска домашна ракия”, излязоха на мащабен протест пред Народното събрание в началото на април.
Тогава близо 2000 души се обявиха против „Монопола, който затрива българската традиция!“ и настояха за връщането на старите правила. Исканията на производителите бяха подкрепени от лидера на партията на СКАТ и народните представители от формацията.

Протестите продължиха и в началото на май, когато хиляди производители на домашна ракия и собственици на казани обявиха гражданско неподчинение и блокираха гранични пунктове с Турция и Румъния и важни пътни артерии. Стотици протестиращи от Пловдив, Хасково, Свиленград, Враца и Русе затвориха тогава за няколко часа движението през ГКПП „Дунав мост“ и ГКПП „Капитан Андреево“, както и международния път Е-79 на входа на Враца.
С връщането на старите правила партията на СКАТ за пореден път се доказа като последователен защитник на дребния бизнес от домогванията на големите монополисти.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки