В Кюстендил оглушават от шумни ромски сватби


29 Юли 2016, Петък


Кюстендил стана поредния български град, чиито жители пропищяха от шумните цигански сватби, често преминаващи досущ като в приказките – по три дни и три нощи,

Автор: Десант

като всички се веселят, така че се чува през девет квартала в десети. Не правят изключение и жителите на квартал „Изток”, които не жалят пари за гласовити дисководещи с мощни усилвателни уредби, така че даренията на роднините на младоженците и огнените ритми да се чуват на километри наоколо, независимо дали е ден или нощ.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов надали дочува в дома си циганските веселби, но пък се вслуша в оплакванията на съгражданите си, които търпят терора на високите децибели и не могат да спят дори на затворени прозорци. Много сигнали за нетърпимо силната музика от циганските сватби са подадени и в полицията.

Така се стигна до внасянето на докладна в ОбС, в която градоначалникът предлага да се приемат промени в Наредбата за обществения ред, забраняващи шумните тържества на открито. Кметът Паунов признава, че и в момента има забрана за нетърпимо силен шум, но за налагането на санкции на нарушителите необходимо наднормените децибели да бъдат измерени със съответен уред от служител на Регионалната здравна инспекция, която обаче не прави подобни проверки след 17 часа.

По думите на градоначалника, ромите много добре знаят правата си, с което парират опитите на полицаи и общинари да ги санкционират за вдиганата от тях гюрултия, защото без въпросното измерване няма как да се докаже, че звукът е наистина над максимално допустимия. Кметът е категоричен, че не иска да ограничава правата на жителите на квартал „Изток”, нито да им пречи да празнуват, но настоява да се спазват изискванията на наредбата за обществения ред.

Предвижда се възможност да се иска разрешение от общинската администрация за всяко тържество върху открита общинска площ, но с „прилично” силно озвучаване, т.е. без да се пречи на живеещите в околните сгради. „Нека да сме наясно, че никой не иска да ограничава увеселенията, които предстоят. Те  просто трябва да бъдат съобразени с всички останали наши съграждани”, заявява Петър Паунов.
Вероятно е излишно да се казва, че ромите не искат и да чуят за сватба на закрито или с някаква си приглушена музика, дето хич няма как да накара кръвта им да заври. Те се позовават на традиции и обичаи; кълнат се, че при тях всичко е наред, но ги клеветят завистници; обясняват, че и да ги глобяват, нямат пари да плащат, щото живеят на едните помощи – все познати истории.

До миналата година подобна бе картинката и в Пазарджик. Тамошните общинари също гласуваха промени в наредбата за обществения ред и така на хартия исканията на протестиращите граждани бяха уважени, но звуковият терор от шумните цигански сватби продължава, а никой не е чул ром да си е платил наложената му глоба.
Така нещата стават като в афоризма: „Погледнато формално всичко е нормално, погледнато нормално всичко е формално“.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки