Нашият конкурс


Нашият конкурс
24 Юли 2016, Неделя


Спомени от семейния албум


Изключително ценна снимка получихме за нашия конкурс „Спомени от семейния албум“.
Пожълтялата фотография е от 1928 г. На нея позират група школници от военното училище в София, които гостуват в дома на Попсавови в Павел баня.
Крайният вдясно е синът на домакините – бъдещият полковник Христо Попсавов, участник във Втората световна война. Третият от ляво надясно е героят от Драва – бъдещият подполковник Димитър Подскочиев. Той ръководи военни части в Драмско, след което изминава с армията пътя към унгарския фронт през Западна Тракия и Източна Македония.

Снимката ни е изпратена от неговата дъщеря Гергана Гечева от Павел баня. Заедно с по-голямата си сестра Лилия Димитрова, са внучки на брата на Чудомир – Георги. През май тази година те дариха на Историческия музей „Искра“ в Казанлък вещи на своя баща – сабята му, негови ордени и медали, колан от военната му униформа, документи и златен пръстен, който получава като подарък от 30-и Пехотен Шейновски полк.
В архива на музея ще останат и много писма на подполковника до неговата съпруга Донка и двете му дъщери.

Той предава дневниците си със своите драматични записки от Дравската епопея на по-голямата си дъщеря и по тях Лидия Димитрова написва книгата си „Сред зловещата песен на куршумите“. В нея включва и свидетелства от дневника на дядо си Георги Чорбаджийски, който пък е участник в боевете за превземането на Одринската крепост по време на Балканската война.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки