15 милиона завъртяха крими сюжет в Плевен


15 милиона завъртяха крими сюжет в Плевен
Плевенският боклук предизвика спорове на стойност 15 млн. лв.
22 Юли 2016, Петък


Парите са за събирането на боклук, а кметът Спартански изненадващо прекрати обществената поръчка

Автор: Илияна Христова

В Плевен никога не е скучно. Така беше и през последните седмици, след като кметът Георг Спартански спря обществената поръчка за събирането на боклук.  Около 15-те милиона лева, предмет на конкурса, се завъртя сюжет с мистификации и почти криминални елементи. Не че и друг път обществени поръчки не са се забатачвали, но сега бе  много по-интересно: състезанието имаше победител, който… въобще не се оказа такъв.
“В процедурата участваха „Титан груп" ДЗЗД и „А.С.А. България"”, обясни кметът  Георг Спартански. Изведнъж обаче се оказва, че в документите на втората фирма липсват страници.

Празнотите били установени от комисия, в която влизат шестима представители на общината и един на Агенцията по обществени поръчки (АОП). Така фирмата, която дълги години събира боклука в Плевен, не е допусната до отваряне на ценовата оферта.
Парадоксът е, че  цялата комисия не е била единодушна за изчезването на страниците. Представителят на АОП твърди, че те са били налице и подписва протокола с особено мнение.

Първа мистификация – имало ли ги е страниците или не? И ако ги няма, как са изчезнали?
Кметът Спартански от своя страна не само прекратява поръчката, но и обещава да подаде сигнал до Районната прокуратура, защото “особеното мнение” на представителя на АОП било «обвинение в служебно престъпление без никакви доказателства». 
Ето я третата мистификация - излиза, че човекът на АОП не просто твърди за наличието на страниците, а и че някой  се е направил, че ги няма. Или ги е скъсал? Случаят без съмнение придобива криминален сюжет.  Ако не е така, то лично  градоначалникът би следвало да направи разяснение.

Но с това скандалът не приключва. Следва обвинение от страна на „Титан груп"-  че общината, в лицето на председателя на комисията инж. Павлина  Тодорова, подкрепя конкурента им. В крайна сметка „Титан" остава да се надбягва сам, но кметът решава да прекрати  поръчката.
“Липсата на конкуренция и възможност за избор от страна на възложителя само по себе си е достатъчно основание и правна възможност за прекратяване на процедурата. По показател "Работна програма" от максималния брой точки - 100, участникът получава 40, което не дава пълна увереност на възложителя, че при изпълнение на договора консорциум "Титан груп" ДЗЗД ще покрие в пълна степен изискванията за санитарни и екологични стандарти.

По показател „Предлагана цена” предложението на допуснатия участник е близко до максималната прогнозна стойност на поръчката. В тази връзка е и категоричното заключение, че няма да се постигне най-оптимално съотношение между качеството на изпълнение на услугата и нейната цена”, се казва в официалните мотиви на Спартански за спиране на процедурата.
Обществената поръчка бе обявена през март, малко след като премиерът Бойко Борисов тръгна да спира подобни конкурси, без да има право. Спартански трябва да бъде похвален, че действа според правомощията си, а и преустановява процедура с реално един участник.
Цялата история обаче доста замириса, и то без боклукът да има нещо общо.


Конкурсът

15-те милиона лева са за 5 години, т.е. това е срокът на обществената поръчка. Сумата е без ДДС. Сметосъбирането и сметоизвозването ще се извършва в 25 населени места – Плевен, Беглеж, Бохот, Брестовец, Бръшляница, Буковлък, Въробица, Горталово, Гривица, Дисевица, Коиловци, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Мечка, Николаево, Опанец, Пелишат, Радишево, Ралево, Славяново, Тодорово, Тученица, Търнене и Ясен. Общото количество отпадъци, които се очаква да се генерират за една година, е около 33 000 тона.


Кметът на Плевен Георг Спартански (вдясно) уж не крие проблема, но разясненията му предизвикват още повече въпроси

В категории: Общини , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Carlee
09.08.2016 21:20:24
0
0
Way to use the internet to help people solve prbolems! http://jioicfvmts.com [url=http://bzgerhidsf.com]bzgerhidsf[/url] [link=http://ifjeqz.com]ifjeqz[/link]
4
Matei
09.08.2016 13:42:14
0
0
<a href="http://cagnpabhsl.com">Thnkas</a> for taking the time to post. It's lifted the level of debate
3
Boomer
08.08.2016 19:50:53
0
0
That's really thinnikg of the highest order http://ararcw.com [url=http://kwebmnqlnzi.com]kwebmnqlnzi[/url] [link=http://gkjfmwgx.com]gkjfmwgx[/link]
2
Cassara
08.08.2016 05:07:44
0
0
Wowza, problem solved like it never <a href="http://evgidnbc.com">hanppeed.</a>
1
Kaylynn
07.08.2016 21:51:27
0
0
Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I&#8217;m very glad to see such great inrfamotion being shared freely out there.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки