Българка е най-добрият дизайнер в Австрия


Българка е най-добрият дизайнер в Австрия
Част от новата колекция на българката „Космофолк“, представена във Виена
11 Юли 2016, Понеделник


Анелия Пешев, която от 20 години живее в алпийската държава, получи престижното отличие на „Виена фешън найт“

Автор: Георги Ваташки

Всяка година в началото на лятото Виена се превръща в европейска столица на модата. От 20 до 26 юни в красивата австрийска столица се провеждат различни модни прояви на големите имена в бранша като Том Форд и Донатела Версаче, а градските бутици работят до късно вечерта, посрещайки гостите си с бляскави партита. Кулминацията на събитието тази година бе на 26 юни, когато се състоя „Виена фешън найт“ – церемония по избора на най-добрия дизайнер на Австрия.

Тази година престижното отличие бе връчено на младата българка Анелия Пешев (фамилията й е Пешева, но зад граница е известна като Пешев, б.а.), която от 20 години живее в алпийската държава. От близо пет години тя е сред най-търсените модни корифеи в Австрия и облича за прочутите виенски балове редица местни знаменитости – от звезди на операта и киното до висши дипломати. Нашенката впечатли публиката и заслужи аплодисментите с представянето на новата си есенно-зимна колекция за сезона 2016- 2017 г., озаглавена „Космофолк“. Елегантните облекла приковаха вниманието с изящите си акценти в  етномотиви от цяла Европа, като преобладаващи бяха българските шевици. Шоуто бе озвучено с мелодии от родния ни фолклор.

Анелия Пешев е родена в София през 1986 г., но още когато е десетгодишна нейното семейство се премества да живее във Виена. В австрийската столица тя завършва средното си образование, а след това се дипломира с отличие във Виенския икономически университет. Българката влиза в модния бизнес на 17 години, когато започва успешна кариера на модел за прочути агенции като френската „Елит” и американската „Нескт”. През следващите години дефилира с голям успех по световните подиуми в Ню Йорк, Париж, Милано и Виена в ревюта на Армани, Валентино, Ескада и Галиано.
През 2005 г. сънародничката ни слиза от подиума и започва да се занимава с моден пиар и организиране на ревюта. Първият й клиент е известният виенски дизайнер Атил Кутоглу. Българката работи като негов асистент и така прави първите си стъпки в новото поприще. Това е само стъпало към нейната мечта – сама да създава дрехи и въплътява в тях своите виждания.

Това става реалност през 2008 г., когато Анелия създава първия си дизайнерски проект – рокли, изработени от вестници. Инсталацията е изложена в Българския културен институт във Виена. Успехът на нашата сънародничка е безспорен, тъй като хартиените тоалети са с безупречна кройка, изпипани до най-малкия детайл. Колекцията е представена и на модните награди „Виена фешън найт“. Нестандартните облекла впечатляват организаторите на Виенската седмица на модата и те я канят на престижното модно събитие и през следващата година. Тогава нашенката събира смелост и създава своята първа колекция „Блян по Орфей”, вдъхновена от древните тракийци.

Големият интерес към младата дизайнерка й дава увереност да създаде и следващата си успешна модна серия „Венецианска изложба”, вдъхновена от красотата и романтиката на града на каналите, прочутия мост на въздишките и площад „Сан Марко“. През 2011 г. Анелия Пешев представя пролетно-лятната си колекция Ver Sacrum, която се превръща в сензация на Седмицата на модата във Виена, както и на прочутото „Прет-а-порте“ в парижкия Лувър. Роклите на българката напомнят на публиката изкуството и традициите на класическата ера на „Бел епок“ и виенския сецесион.

Славата на българката расте с всяка изминала година и тя вече е сред любимите дизайнери на много знаменитости. Кийра, внучката на Чарли Чаплин, и дъщерята на Арнолд Шварценегер Кристина са сред вип клиентите на талантливата софиянка. През 2015 г. съпругата на бившия австрийски канцлер Виктор Клима – Соня, избира именно българката да изработи празничния й тоалет за традиционния новогодишен бал.

След като бе обявена за най-добър дизайнер в Австрия, тя получи заявка от най-лъскавия търговски център във Виена – „Щефел”, за закупуването на „Космофолк“. Това е мястото, където се продават само най-популярните световни марки, като моделите на българката ще бъдат изложени до тези на прочутия Ралф Лорън. След края на „Виена фешън найт“ дъщерята на звездата от „Спасители на плажа” Дейвид Хаселхоф – Хейли, пък избра стилна червена рокля от последната колекция на българката, за да се появи на откриването на музикалния фестивал „Коачела” в Калифорния.

Модели на Анелия Пешев бяха представени заедно с колекция бижута и по време на Кинофестивала в Кан. Талантливата ни сънародничка има покана и от знаменития европейски бижутериен гигант „Бошик” да подготви колекция с тоалети и за тях. Моделите й ще бъдат представени заедно с луксозните бижута по време на Седмицата на модата в Ню Йорк през есента на 2016 г.


Момент от награждаването на Анелия като най-добър дизайнер на Австрия

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
udjs
14.07.2016 06:56:23
0
0
Поздрав за добрата практика,да представяте успелите българи по света,като Анелия Пешева!Само моля ви нали тази статия е предназначена за българи-проявете достойнство и не прекръствайте българите-както Пешева в Пешев-това е проява на лошо национално самочувствие!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки