Нормативен акт ще ни защитава от ментета


08 Юли 2016, Петък


На редовното си седмично заседание правителството одобри внесения от земеделския министър Десислава Танева проектозакон за управление на хранителната верига.

Автор: Ани Петрова

Целта му е да се повиши ефективността на официалния контрол върху безопасността на храните и да се гарантира сигурност за потребителите.
Законопроектът предвижда създаването на една обща рамка, която да регламентира ясно компетентните органи, които провеждат политиката в тази област; органите, които осъществяват официалния контрол върху елементите на хранителната верига; и органът, извършващ оценката на риска. Документът обхваща целия процес от първичното производство, здравеопазването и хуманното отношение към животните, здравето на растенията, както и всички етапи до получаването на крайния продукт, готов за консумация от хората.

Закономерен е въпросът дали приемането на такъв нормативен акт не е закъсняло, след като на пазара има твърде много откровени ментета, а нерядко се налага да се прибягва и до конфискация на опасни или негодни хранителни продукти.
За тази година имаме рекордно количество конфискувани храни. Това съобщи Десислава Танева по време на парламентарния блицконтрол в сряда в отговор на въпрос на депутатката от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Земеделският министър потвърди, че при неотдавнашна акция на НАП и БАБХ са конфискувани 30 тона продукти.

Съгласно новия проектозакон инспекторите от Агенцията по храните ще имат право да проверяват обекти, които не са регистрирани за производство на храни или преработка, но съществуват обосновани съмнения, че те извършват такава дейност.
Вече приключва и междуведомственото съгласуване на нов Закон за храните, който ще въведе много по-тежки санкции за нарушителите и ще даде завършен вид на цялата концепция на МЗХ по отношение на управлението на агрохранителната верига и контрола по нея.

„Целим потребителят максимално ясно и просто да вижда кое е истински продукт и кое е със заместители и или тъй наречения имитиращ продукт“, коментира по-късно в сряда министър Танева пред журналисти в Народното събрание. Тя поясни, че занапред имитиращите продукти няма да могат да се продават насипно, като идеята е и заведенията за хранене да не могат да ги купуват.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки