Ансамбъл „Българе” ще представи „Осмото чудо” и в Бургас


Ансамбъл „Българе” ще представи „Осмото чудо” и в Бургас
08 Юли 2016, Петък


Месец след бляскавата премиера на дългоочаквания свой проект „Осмото чудо", Национален фолклорен ансамбъл „Българе" започва представянето му

Автор: Фотограф Костадин Чернев

в различни градове на страната. Гражданите и гостите на Бургас са първите, които ще споделят културното събитие на сезона.
На 13 юли 2016 г., сряда, от 21 часа на сцената на Летния театър в морския град ансамбъл „Българе" ще покаже пред любителите на българските фолклорни ритми четвъртия авторски музикално-танцов спектакъл от репертоара си.
Премиерното представяне на „Осмото чудо" на бургаска сцена се осъществява с любезното съдействие на Община Бургас.

Христо Ив. Димитров - продуцент, сценарист, режисьор и хореограф на спектакъла, отново предлага на зрителите нещо ефектно и неправено досега.
„Осмото чудо" е уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм и динамичните ни народни танци и песни. Водач в това пътешествие е един верен приятел на България отпреди близо век - ирландският журналист Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Крос.

Българският актьор Атанас Сребрев в ролята на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в повествованието, преминаващо през 7 музикално-танцови картини, завладяващо изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл „Българе". Самият Христо Димитров се изявява със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина.
„Сценарият ме грабна от първия прочит. Открих, че в отношението си към България с Джеймс Баучер много си приличаме и без колебание приех да изиграя тази роля. "Българе" ме спечелиха за каузата си завинаги", споделя холивудската знаменитост Бен Крос, който от доста време живее у нас.

След премиерата на "Осмото чудо" от сцената на НДК с прочувственото си емоционално обръщение на чист български език той до сълзи развълнува публиката, засвидетелствайки по искрен и непосредствен начин любовта си към нашата страна. Именитият актьор подчерта, че с участието си в мащабния спектакъл усеща много по-близко българската фолклорна съкровищница. 

Спектакълът "Осмото чудо" е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято внушителна финансова подкрепа ансамбъл "Българе" дължи появата си на професионалната сцена и първите си три авторски спектакъла.
Двата часа в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на ансамбъл "Българе" са достатъчни зрителите за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство.
Билетите за "Осмото чудо" могат да бъдат закупени на касата на Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Мария Станева
12.07.2016 14:12:47
0
0
Всичко написано в горния коментар е вярно. И аз бях там, беше вълшебно и толкова българско, че сълзите от очите ми не спираха. Беше радост, гордост и преклонение. ТРЯБВА ДА ВИДИТЕ "ОСМОТО ЧУДО"!!! Този спектакъл може да бъде сравнен с учебна христоматия по родолюбие, история и музика. Създаден е с много обич към България и посланията му са заразяващи. Поклон пред невероятните танцьори на "Българе" и хореографа Христо Димитров! Бен Крос е прекрасен - и като актьор, и най-вече като човек - всички в залата се убедиха в това. Няма да ми омръзне да гледам "Осмото чудо" още много, много пъти!
1
Таня Чернева
08.07.2016 17:19:02
0
0
Изключителен спектакъл! Бях на премиерата в НДК на 14 юни. Дълбок поклон пред труда, упоритостта, търпението и таланта на тези удивителни млади танцьори, които два часа без прекъсване изиграха 7 трудни и динамични танцови картини без почивка. Ако беше някой държавен ансамбъл с раздут щат и танцьорите бяха повече, може би щяха да се редуват. А тук трийсетина танцьори изиграха толкова много танци с различна динамика и от различни области - това го могат само "Българе"! Хореографът им Христо Димитров, въпреки възрастта и килограмите, бе като фурия на сцената. На този човек и сърцето му танцува!
Да не говорим за холивудския актьор Бен Крос - разплака всички българи и ни засрами. Мен ме спечели завинаги с любовта си към България и с прекрасната си игра. Велик и земен, потрудил се е да научи български. Хора, повярвайте, трябва да видите "Осмото чудо" ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Със сигурност спектакълът в Бургас ще бъде също толкова ефектен и вълнуващ, като премиерата.
Лично аз се надявам да го гледам още веднъж в Карлово вечерта на 17 юли.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки