Обратна връзка


01 Юли 2016, Петък


Още спомени за Корпуса на глухонемите


Прочетох в бр. 19 на в. „Десант“ от 13 май 2016 г. статията „Юбилейни спомени за Корпуса на глухонемите“. Авторът й Балю Калчев разказва как през октомври 1964 г. пътува за назначението си в 76-а фронтова ракетна бригада в с. Телиш. Аз пък на 15 октомври с.г. се явих в поделение 70030 в Асеновград, което беше учебно за механик водачи, и след 6 месеца – на 30 април 1965 г., заминах за поделение 35460 д, също в с. Телиш.
Както пише Калчев, наистина всички офицери са били на обучение в СССР. Първата ракетна бригада е сформирана в Карлово, втората – в Ямбол, третата – в Самоков и четвъртата – в Телиш.

Аз бях призован да служа във втората стартова батарея. Неин командир бе майор Мусински, огневото отделение се командваше от капитан Георгиев.
Бих допълнил разказа на Калчев за случая с преодоляването на Балкана и развръщането на пуск в Южна България, че за всичко и за всички имаше дублиране. Ако например задачата на командването е поставена на първа батарея, която се командваше от майор Плугчиев, то втора или трета батарея бяха дублиращи.
С голямо вълнение пиша тези редове. Калчев описва доста подробно преминаването на Троян – Кърнаре. Ще допълня, че след приключване на занятието беше даден отбой, направен разбор и бяхме освободени да се посветим на лични нужди.

След обяд, около 15 ч., бях извикан пред командването. Замислен, майор Мусински се обърна строго към мен: „Стефанов, тази нощ ще „атакуваме“ върха на собствен ход. Влекачът е скъсал клапани на двигателя“.
Изтръпнах – пътят е тесен, с много завои, мостове и т.н. На стартовия агрегат лежеше единадесетметровата ракета. Издадена бе заповед за претоварването й. Възложено би ме да проверя масла, вода и гориво.

Наближаваше часът на тръгване. Двигателят – 12-цилиндров, дизел, с мощност от 520 конски сили – работеше тихо. След последния оглед и командата на капитан Георгиев „Да тръгваме!“ той сякаш се събуди и бавно повлече верижния ход на установката.
Увеличихме скоростта. След нас вървеше пожарна кола. Балканът се разтърси от грохота на веригите и рева на двигателя. Часът бе 21,30. Капитанът, седнал на командирското си място от дясната ми страна, гледаше съсредоточено напред.
Стигнахме върха. Бяхме като нощни птици. Глухонеми...

Занятията иначе провеждахме в една акациева гора, северозападно от летището край Телиш, На тях редовно присъстваха офицери от Министерството на отбраната и представителя на СССР и съветник към нашето министерство генерал-лейтенант Параваткин.
Подкрепям идеята на Балю Калчев за издигане на скромен мемориал в чест на бившите ракетчици. Самоковци вече създадоха инициативен комитет за събиране на средства за издигане на ракета там, където е било поделението.
Стефан Князов,
с. Добромирка, общ. Севлиево


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки